Cum ar fi viata fara grija banilor?

bani_apaCe-ati face daca ati fi scapati de grija banilor?

Sunt oameni care au bani si tot ce vor. Vin pe lume in familii cu bani si ca atare sunt obisnuiti de mici cu luxul, cu banii. Nu cunosc saracia si lipsurile. Da, desigur, putem duce o lunga discutie despre cum sunt sau nu invatati sa aprecieze banii, sa inteleaga valoarea lor, dar mai bine mergem mai departe cu analiza.

Sunt oameni ce traiesc intr-o saracie lucie. Si aici ii intalnim pe cei care, indiferent ca au muncit o viata si au ajuns din diverse motive sa nu aiba nici paine cu ce sa cumpere, pe cei nascuti in familii sarace, pe cei loviti de diverse catastrofe naturale (si poate nu numai) si desigur pe cei din tarile sarace. Unii au sansa ca in timp sa ajunga sa le fie mai bine, altii din pacate nu.

Aproape toti muncesc pentru a avea cu ce trai. Da, evident ca un actor din SUa primeste mai mult decat unul din Romania si fireste ca sunt diferente cat cuprinde intre noi si alte tari. Dar de principiu oamenii muncesc pentru a face niste bani din care sa traiarasca.

Scopul final ar fi sa ai mai multi bani – nu doar pentru plata facturilor la timp. Da, nu e cazul nici sa stai si sa muncesti 15-20 de ore pe zi si nici toata viata (de la 19-20 de ani pana la 80 de ani). La fel scopul in viata nu trebuie sau nu ar trebui sa fie acela de a avea la timp bani de facturi. Ar trebui sa poti – daca vrei – sa ajuti pe cineva sa o poti face (de exemplu daca as vrea acum sa ii dau toti banii necesari operatiei lui Daniel Raduta sa pot face acest lucru nu sa donez doar o suma mica si asemenea lui daniel sunt multi cei ce au nevoie de ajutor). Ar trebui ca daca vreau sa pot ajuta ursii panda sa o pot face – sau cainii dintr-un adapost sau mai multe. Ar trebui ca daca vreau ca maine sa plec intr-o croaziera sa mi-o pot permite. Ar trebui ca daca vreau sa imi cumpar o casa si nu sa stau cu chirie sa pot face acest lucru. Si lista continua.

Trebuie sa vedem dincolo de cercul nostru mic. Sunt oameni care nu traiesc ca noi. Sunt unii mai saraci si unii mai bogati. Sunt unii ce nu isi cumpara ani de zile haine pentru ca nu au cu ce. Sunt altii ce poarta o haina pana se rupe si chiar si atunci o mai folosesc pentru ca nu isi pot lua alta. Sunt si unii – ca tot vazusem stire recent – care dau 25 000 euro pe haine de copil mic pe luna. Pana la urma da, am sari sa condamnam vedeta pentru ca arunca acei bani. Da, si eu ma revolt vazand suma si neputand fi de acord cu a da atat de mult pe niste haine pentru un copil mic. Dar pana la urma… fiecare cu banii sai si cu alegerile sale, nu?

Insa daca noi facem sa zicem 1000 de euro pe luna nu inseamna ca la toti e la fel. Sunt oameni ce au muncit si 20 si 30 de ani si care poate au 1000 de lei sau 2000 de lei si de a caror munca depindem toti sau de rezultatele muncii lor ne bucuram toti. Inegalitatile? Exista. Le vedem zilnic. Nu toti au Mercedes – sunt unii doar cu Logan si multi, foarte multi, cei ce merg cu mijloacele de transport in comun si care au abandonat de mult visul unei masini. Ca sa ii observam trebuie doar sa ne uitam in jur. Dar trebuie sa ne pese, sa nu fim nesimtiti – asta ca sa ma intorc putin la ce ziceam in acest interviu si la discutia avuta cu Lucille in cadrul comentariilor de aici.

Dar cum ar fi viata daca aceasta grija a banilor ar disparea? Ce v-ar placea sa faceti?

Eu recunosc ca mi-as pastra proiectele de suflet si as continua sa mai lucrez. Da, mi-ar placea sa mai pot delega din sarcini unor persoane care sa simta aceeasi pasiune si sa aiba chef sa aloce un pic din timpul lor pentru ele.

Mi-ar placea – ca tot ziceam mai sus – sa am o casa aici si una in inca o tara. Bunuri materiale – stiu – dar cumva esentiale. Daca as avea suficienti bani atunci sigur as putea ajuta daca ar avea cineva nevoie – vreo asociatie sau persoana. Mi-ar placea sa pot calatori mai mult si lista cu ce mi-ar placea mai continua.

Dar cum ar fi daca nimeni n-ar mai avea grija banilor? Iata o dilema. Oare cum ar fi lumea? Dupa ce ar mai alerga toti daca banii nu ar mai putea constitui un scop? Si cum ai avea putere – mai multa – daca toti ar fi oarecum la fel? Si… si multe perspective apar. Iata poate chiar subiect de carte. Dar si de discutie. Voi cum credeti ca ar fi lumea daca grija banilor n-ar mai exista? Dar voi, voi ce credeti, v-ati schimba daca ati avea dintr-o data toti banii necesari si multi pe deasupra? Ce-ati face cu ei?

Share
46 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge