Cat trebuie sa dai la job/intr-un proiect? Cat se asteapta seful sa primeasca?

Indiferent ca vorbim despre angajati sau despre detinatori de afaceri, exista cateva elemente care sunt valabile pentru toti. Printre acestea se numara si “cat dai intr-un proiect/la job”.

O precizare se impune: “dai” nu se refera la vreo suma de bani, vreun cadou sau alte asemenea. Nu. E vorba strict despre implicare la locul de munca.

Dai cat poti? Chiar ma amuzam citind zilele acestea un roman de Simenon (cu vestitul Maigret personaj principal) in care la un moment dat comisarul francez spunea chiar cu compatimire ca un inspector “a incercat si el”. Multi spun ca dau cat pot si ca ar trebui sa fie suficient. Din perspectiva angajatului – pentru ca vad ambele perspective avand prieteni din ambele zone – nu conteaza daca tot ce poate da el e suficient. Au chiar argumentul ca daca nu e suficient i s-ar zice. Daca i se zice gaseste scuza ca seful a avut o zi proasta si tot nu tine cont. Si asa pe la a 3-a, a 4-a observatie e concediat omul – dar fara sa fi priceput ceva. Da, stiu caz. Acum noii sefi ii reproseaza aceleasi lucruri. Din perspectiva angajatorului a da cat poti ca angajat nu e suficient daca acest lucru inseamna ca angajatul nu face tot ce trebuie.

Dai mai mult decat e necesar? Te gandesti ca e bine sa lucrezi cat doua persoane la un loc pentru ca astfel te remarci si poate candva o sa fii avansat, o sa ai mai multi bani etc. – sau macar ai sigur locul de munca. Si totusi daca dai mai mult decat e necesar uneori apare frustrarea lipsei timpului liber, se instaleaza oboseala si uneori apar si probleme medicale, greseli. La fel daca da prea mult un angajat uneori pentru sef inseamna frustrari care se transforma in reprosuri. Mai mult, daca un angajat da mai mult decat e necesar un sef ar trebui sa ii gaseasca un loc potrivit – pentru ca angajatul intelege ca fie nu e apreciat, fie nu e utilizat la capacitate maxima si atunci isi cauta in alta parte de lucru.

Dai cat trebuie? Asa ar fi normal. Ar trebui ca de la bun inceput – indiferent ca este proiect in care te implici benevol – dar mai ales unul care implica si venituri -, proiect in care iti implici agentia sau locul de munca ar trebui sa stii foarte clar ce se asteapta de la tine. Stiind acest lucru trebuie sa stii daca poti face ceea ce este necesar – daca poti mai mult sau mai putin. Si de aici lucrurile merg bine.

Nu exista dau cat pot sau dau mai mult – ci dau cat trebuie. “Dau cat pot” poate functiona cateva zile cand apare o problema (de sanatate etc.) – dar atentie ca asa cum precizam intr-o alta insemnare, are si intelegerea limitele ei. “Dau mai mult decat trebuie” functioneaza o perioada, poate insemna a ajuta compania la care lucrez pentru ca apoi sa ne fie tuturor mai bine, sau un timp pana cand gasesc ceva mai bun. Pe termen lung a da mai mult decat e necesar pentru un job inseamna ca managerul e unul care nu stie sa foloseasca oamenii, care tolereaza oameni nepotriviti in locuri nepotrivite.

In incheiere nu pot decat sa va fac urarea pe care le-o spun tuturor cursantilor mei, prietenilor si celor dragi: va doresc sa fiti omul potrivit, la locul potrivit, in momentul potrivit.

Share
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge