Virgula – de la ajutor la agonie

Virgula este un semn de punctuatie. Nimic nou pana aici. In ce conditii se foloseste invatam toti pe la scoala. De prin clasa a III-a si apoi reluam. Inainte de examenul de admitere la liceu (care se dadea pe vremea mea, dar am zice astazi inainte de examenul de capacitate) trebuia sa citesti (daca voiai sa dai ulterior si la uman era chiar indicat sa citesti inaintea anului cu examen) “Indreptar ortografic, ortoepic, morfologic si de punctuatie al limbii romane”.

Aflai de acolo in ce conditii se foloseste virgula.

Excesele fac rau – nu?

Ei bine printre lucrurile extrem de importante pe care le aflai e ca virgula NU se pune niciodata intre subiect si predicat. Si culmea zilele acestea am primit comunicate (din nou) cu virgula intre subiect si predicat. Si nici macar nu exista ceva intre subiect si predicat ca sa zici ca era vreo pauza semnalata intre doua virgule. Nu. “X virgula face”. Serios. Si am dovezi. Evident ca nu am publicat stirea – nu meritau. Si cum erau la a n-a oara cand marea agentie de PR trimitea astfel de comunicate nici nu le-am mai dat mesaj inapoi cu link la postul de aici de pe blog de la categoria greseli de pr.

La fel virgula NU se foloseste in exces. Daca va trageti respiratia de 10 ori cat scrieti o fraza nu inseamna ca fiecare astfel de pauza trebuie sa fie marcata printr-o virgula. Si nu vreti sa stiti ce comunicat tocmai am primit.

E chiar asa de greu ca orice persoana care isi spune PR sau jurnalist (pentru ca sunt din pacate si cativa din media care n-au prea auzit de scris corect in limba romana) sa studieze din scoarta in scoarta cu atentie si in repetate randuri Indreptarul si DOOMul? Deja consider ca pentru a lucra undeva pe parte de PR ar trebui sa se dea un examen de gramatica (printre altele).

Atentie asadar la semnele de punctuatie si mai ales la virgule. Nu de alta dar s-ar putea ca in final voi sa pierdeti daca le utilizati in exces: stirile va sunt ignorate, nepublicate…

Share
59 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge