Marea Neagra in septembrie si bunul simt al vizitatorilor – educatie

Am fost ieri la Marea Neagra. Mi-am dorit acest lucru poate si ca un cadou pentru ca vineri am aniversat alaturi de Andrei 5 ani de la casatoria noastra (nunta de lemn dupa cum se spune).

Despre drum si cum a fost acolo o sa va spun maine pe blogul de calatorii intr-o insemnare dedicata unde voi urca si multe imagini. Astazi, aici vreau sa va vorbesc putin despre ce am gasit la mare dincolo de orice alt aspect.  later edit: iata si partea frumoasa a calatoriei la Marea Neagra :).

Evident plaja, nisip, scoici. Numai ca plaja de aproape nu e asa cum ne asteptam. In unele locuri (slava Domnului doar in unele si nu peste tot) e plin de chistoace de tigari. Iata cum se vede:

Ieri a fost Let’s do it, Romania! O campanie la care chiar daca nu am participat activ acum, particip activ oricand pot. In primul rand ca nu las nicaieri gunoi si in al doilea rand ca incerc sa ii edcuc si pe altii sa faca la fel. Nu e usor – evident. Si nu toti pricep din prima dar nici nu renunt.

De altfel de aici porneste totul! De la educatie. Chiar vorbeam zilele acestea cu Ivona, o prietena care imi spunea ca atunci cand erau copiii ei mici si mergeau la mare la noi ea fumand strangea toate chistoacele si inainte sa plece le punea intr-o sticla de 0,5 l si apoi arunca sticla intr-un cos de gunoi. Copiii ei erau mirati pentru ca toti ceilalti lasau chistoacele pe plaja – cel mult le ingropau sub un pic de nisip. Anii au trecut si familia in cauza a ajuns si pe plajele din alte tari unde copiii au vazut ca asa procedeaza oamenii civilizati, cum facea mama lor. Mama le explica de cand erau mici ca gunoiul nu trebuie lasat undeva si astfel, atat prin explicatii cat si prin exemplul personal, cei doi copii ai ei fac astazi la fel. De aici porneste asadar tot.

Avem nevoie de educatie in privinta curateniei. Si din pacate nu doar copiii au nevoie – pentru ca si parintii lor sunt cei care astazi lasa peturile si alte gunoaie pe unde apuca. E suficient de fapt sa cautati online ce gunoaie au adunat voluntarii ieri. Va veti speria. La propriu.

Culmea e ca nimanui nu ii place sa mearga undeva si sa gaseasca gunoi. Nici la mare, nici la munte, nicaieri. Nu le place nici macar celor care lasa gunoi in urma lor. Ba chiar multi dintre acestia dau imediat si vehement vina pe altii ca nu au strans. Si totusi nu constientizeaza ca si un dop lasat de fiecare se aduna.

Va invit sa mai dati o data click pe poza de mai sus (pentru a o vedea la rezolutie mare) si apoi sa vedem daca nu cumva ar trebui ca toti cand mergem undeva sa incercam nu doar sa oferim un exemplu bun (sa nu lasam gunoaie) ci si sa educam. Daca tot avem o tara mai curata, sa o pastram!

Share
50 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge