Carari batute sau drumuri noi? sau altfel despre afaceri si nu numai

Cand mergi undeva – fie si in centru la o cafea ori la serviciu sau intr-o vizita – alegi calea batuta sau incerci ceva nou?

Sa vedem de ce ai alege calea stiuta. Primul motiv e foarte clar: o cunosti bine, stii cam cat iti ia si ca atare poti sa iti stabilesti un program clar astfel incat sa ajungi la timp la destinatie. Apoi nu ai cum sa te ratacesti – daca drumul e cu adevarat bine stiut.

De ce ai incerca un drum nou? S-ar putea intampla insa ca acea cale cunoscuta sa fie si cea mai aglomerata – drumul principal de pilda. S-ar putea ca un drum laturalnic sa iti aduca in atentie locuri interesante – poate un magazin de unde vei lua un cadou cu care iti vei impresiona partenerul/partenera de viata ori un loc unde sa mergi candva. S-ar putea ca alta ruta sa te duca la destinatie mult mai rapid. Ai putea avea ocazia unui drum cu o priveliste mult mai frumoasa. Ai iesi din rutina. Si lista argumentelor poate continua.

Am vorbit pana acum de un banal drum in oras. Insa atunci cand calatoresti lucrurile se schimba. Un alt drum va poate aduce in atentie locuri speciale. Puteti vizita obiective care poate nu sunt trecute pe harti ori in recomandarile turistice standard. Puteti sa vedeti cu adevarat orasul vizitat. Va puteti plimba pe stradutele laterale si vedea acel loc dincolo de zonele promovate.

La fel se intampla in cazul afacerilor. Puteti merge pe lucrurile sigure – sau puteti inova. Aceasta poate insemna a veni cu ceva complet nou (oferirea unui produs ori serviciu nou pe piata) ori cu ceva care se face deja dar realizat/oferit intr-un mod inedit.

O intrebare apare atunci cand te intrebi daca trebuie sa faci o cercetare sau nu pentru a lansa. In domeniul afacerilor e bine sa vezi unde ai avea cerere, ce facilitati ar trebui sa oferi si asa mai departe. Atunci cand vine vorba despre calatorii lucrurile stau similar. Te poti gandi ca ai o harta si o poti lua pe oriunde – dar tot e bine sa vezi daca nu cumva un drum se infunda. Evident ca daca vorbim de drumuri si trasee uneori trebuie sa mergi pe traseul marcat – a se vedea calatoriile pe munti.

Voi ce alegeti? – indiferent daca vorbiti despre afaceri, calatorii sau altceva. Carari batute sau drumuri noi?

Share
489 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge