Cum sa aveti posturi pe blog si diverse alte materiale scrise (si) mai bine

Exista multe sfaturi despre cum sa scrii mai bine. Unele au in vedere optimizarea pentru internet, altele organizarea ideilor sau atragerea mai multor vizitatori. Evident ca fiecare informatie in parte este utila si poate ajuta in redactarea unor materiale cat mai bine realizate, interesante pentru cititori.

Exista insa un sfat – ca sa zic asa un element din categoria tips & tricks – care este valabil pentru tot ceea ce tine de text redactat: de la materiale care apar in vreo revista si pana la unele ce vor fi citite in public de cineva, de la realizarea textelor pentru diverse siteuri si prezentari si pana la, evident, posturile de pe blog.

Odata citind aceasta recomandare s-ar putea sa va amuzati si sa treceti mai departe, sa nu o puneti in aplicare. Eu va spun atat: faceti totusi exercitiul macar pentru un material scris de voi daca nu pentru mai multe. Daca veti remarca faptul ca toate elementele se imbina bine si totul suna OK, atunci evident ca inseamna ca sunteti pe drumul cel bun in redactarea materialelor. Daca remarcati fie si un loc unde era cazul sa fie o virgula in loc de un punct pentru ca altfel o propozitie nu are sens ori ca in alta parte era cazul sa aveti doua fraze in locul uneia foarte lungi atunci inseamna ca exercitiul este util si il puteti repeta oricand.

Evident exercitiul trebuie realizat inainte de publicarea pe site a unui post pentru a putea face corecturile necesare inainte ca ele sa fie remarcate de vizitatori.

citind material laptopIata insa exercitiul: cititi cu voce tare intreaga insemnare. Insa nu la intamplare! Cititi cu intonatie, de la inceput si pana la final, fara pauza tot textul. Veti remarca imediat unde nu “curge” bine o fraza, unde nu se imbina perfect un paragraf cu altul, unde se putea ca o idee sa fie mai bine dezvoltata si asa mai departe.

Da, va ia ceva timp – insa beneficiile sunt importante. Veti descoperi poate chiar litere omise in timpul redactarii textului si veti avea oportunitatea de a regandi anumite paragrafe sau fraze astfel incat ideile pe care doriti sa le transmiteti sa fie bine puse in valoare.

Exercitiul mai are un beneficiu secundar: obisnuinta de a citi texte – ceea ce nu e deloc un lucru neimportant.

Am propus acest exercitiu mai demult chiar si unor clienti atunci cand isi realizau unele prezentari ori discursuri si nu intelegeau de ce consideram ca pot fi imbunatatite. E mult mai usor sa iti dai tu seama – citind cu atentie – ce merge imbunatatit – decat sa vina cineva sa spuna ca o anumita parte a unui text nu suna bine.

Dar suficient pentru azi. Va invit acum sa faceti exercitiul si sa vedeti rezultatele obtinute!

Share
44 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge