E-mailul este confidential?

Multi dintre noi avem adrese de e-mail. Zic adrese pentru ca avem poate una de serviciu si una – sau mai multe – personale.

Comunicam astfel atat cu cei cu care tinem legatura pe parte profesionala, cat si cu prieteni, cunoscuti etc. Primim si trimitem e-mailuri. Primim si spam – asta e insa alta poveste, nu stam de ea azi.

Toate bune si frumoase pana aici.

Care e insa treaba cu continutul unui e-mail: e el confidential sau poate fi facut public?

Sigur, pot fi e-mailuri in care sa se specifice ca textul e confidential. Sa existe precizari clare in acest sens – oferta e confidentiala, propunerea e doar pentru dumneavoastra etc. Se poate intampla ca asa sa fie. La fel, s-ar putea ca un client sa trimita informatii care sa stea la baza unor materiale, dar acele informatii sa nu poata fi facute publice – documente care nu pot fi publicate online de pilda – si tot asa.

Pe de alta parte s-ar putea sa primesti materiale al caror scop e tocmai acela de a fi facute cunoscute mai departe: stiri si alte asemenea. Dar poti face public modul in care ti se adreseaza X?

E etic sa faci public textul unui e-mail care tie ti se pare ciudat – sau cum doresti sa il caracterizezi – fie ca tu consideri doar ca ar aduce trafic, fie ca te gandesti ca poate astfel ar afla si altii diverse despre Y?

E ok cand faci public un e-mail sa lasi datele de contact si numele si toate informatiile (numele persoanei, al companiei etc.)?

E etic sa publici o solicitare de la un tert (nu in baza unui contract sosita) – mai ales daca ea este aberanta? Poti sa spui doar in linii mari in ce consta aberatia – sau ar fi indicat sa spui si cine a solicitat acel lucru?

Din ce s-a vazut pana acum pe Internet, unii publica fara sa lase adresa de e-mail; altii nu dau nici numele companiei – iar altii nu dau oricum continutul e-mailurilor primite niciodata, chiar si atunci cand poate ar castiga – ca trafic cel putin.

Cum e cu e-mailurile personale? Daca afli ceva asa e ok sa spui mai departe – sau ar trebui sa stii ca o persoana vorbeste cu tine nu pentru ca se gandeste ca maine va afla toata tara (sau macar toti cunoscutii comuni)

Exista desigur anumite reguli si elemente ce tin de etica pentru e-mailuri. Voi ce alegeti intre variantele de mai sus? Vedeti e-mailul ca pe un element cu doza de confidentialitate (chiar si atunci cand puteti da mai departe informatii – stiri etc. – pe care le publicati pe siteurile proprii)? sau e-mailul nu poate fi deloc considerat privat?

Share
10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge