Tu (cand spui ca) traiesti?

Era o reclama acum ceva vreme apropo de ritmul biropat. Multi au fost deranjati de reclama, de cuvant si chiar de idee in sine.

Altii s-au uitat in jur si au vazut ca prieteni de-ai lor traiesc astfel. In sfarsit, unii si-au dat seama ca acesta este ritmul lor.

Mai sunt si unii carora pur si simplu nu le-a pasat – chiar daca erau exemple perfecte pentru reclama.

Si de-aici cumva intrebarea: tu cand spui ca traiesti?

Serviciul conteaza? Este important sa ai o sursa de venit – asa cum spuneam mai demult din fericire sau nu in zilele noastre ai nevoie de o suma de bani cu care sa reusesti sa traiesti zi de zi, luna de luna, an de an. Nu se poate fara (sau cel putin e extrem de greu). Ca atare da, conteaza un serviciu bun, ceva ce aduce acea suma lunara necesara, fie ca e obtinuta de la firma proprie sau ca PFA, fie ca esti angajat undeva.

Dar devine serviciul viata? Pentru unii se pare ca da. Stiu familie de oameni pe la 30 si ceva de ani, fiecare cu agentia proprie, fiecare incepand de pe la 8-9 programul si terminand, cu tot cu evenimentele la care participa, undeva pe la 10-11 noaptea. Acasa de la 11-12 noaptea. Si-apoi o noua zi. Weekenduri cu multe intalniri – rar timp in familie sau escapade undeva. Concedii – da, 1 maxim 2 pe an. Asta e viata lor – a nu se intelege ca o condamn – dar recunosc ca pentru mine o asemenea modalitate de a vietui nu intra in categoria “a trai”. Fiecare cu alegerile sale insa.

Obligatiile exista? Evident. Uneori sunt unele care nu ne fac placere, alteori nici macar nu e vorba de “obligatie” in sine, chiar daca am promis cuiva ca il ajutam, chiar daca trebuie sa facem unele  activitati ce nu ne fac placere, exista cumva un rezultat, un scop pentru care se justifica.

Devine viata un sir de obligatii? Unora le e greu sa spuna nu. Sa analizeze cu atentie si sa constate ca nu au timp pentru un anumit ajutor, nu mai au resurse pentru a face un anumit lucru, ca au nevoie de o pauza. Si dintr-un da, in alt da ajung sa nu mai aiba vreme pentru ei.

Fiecare are pasiunile sale, fiecare are lucruri pe care ii face placere sa le faca. Fie ca vorbim de pictura ca amator fie ca ne gandim la cataratul pe stanci ori simple plimbari in parc, placerea de a admira un apus frumos, de a mirosi niste flori, de a te bucura de peisaje minunate, toate sunt momente in care traim cu adevarat. Nu mai zic de momentele in care stam alaturi de fiintele dragi noua – de la copii la animalele noastre de casa.

Clipe de neuitat, momente frumoase de care ne amintim peste ani si pe care daca le ratam nu vom avea oportunitatea de a le retrai. Aceasta e o lectie importanta: timpul trece si multe dintre lucrurile sau fiintele noastre dragi se duc. Anii se vad pe orice – de la planta din ghiveci si pana la cainele/pisica de acasa si, evident, pana la rude. Sunt activitati care trebuie realizate, e clar. Dar n-ar trebui sa existe o limita, un moment de la care tot ce faci e pentru tine?

Orice moment ratat e unul pierdut. A meritat sa nu te joci cu pisoiul care acum nu mai e pentru a sta peste program si a face un lucru in plus? S-a justificat sa tipi la copilul tau cand voia atentie pentru ca nu te-ai putut rupe de la un raport pe care n-ai apucat sa il termini la serviciu si nu stii daca vei avea vreme a doua zi?

Ce e de fapt important pentru tine? Stii? Tu cand spui ca traiesti? Ce inseamna pentru tine a trai si ce inseamna a vietui?

Share
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge