Totul pentru doar 800 de lei – si nu, nu vand nimic!

In aceasta perioada mi se intampla sa aud multa lume cum se plange de diverse lipsuri. Nu spun ca acestea nu exista – mai ales ca fiecare isi stie problemele personale.

Mergeam insa cu tramvaiul si in spatele meu doua doamne discutau.

Una ii spunea celeilalte ca lucreaza de la 8 la 6, inclusiv sambata, si ca ar vrea sa lucreze doar de la 8 la 4 sau sa nu mai lucreze sambata sau, atentie, sa lucreze si sambata si de la 8 la 6 dar pe 1000 de lei, nu pe 800 de lei ca acum.

V-am lasat cu gura cascata?

Ei bine trebuie sa adaug ca femeia in cauza nu era colorata, nu era murdara, nu mirosea urat. Era o romanca, o persoana ce lucreaza pentru a contribui, alaturi de sotul ei cu acelasi salariu la veniturile familiei pentru a avea cu ce plati toate cele, inclusiv pentru copilul aflat in scoala generala – clasa a VI-a daca am inteles bine.

Si stiti care e culmea? Femeia nu se plangea. Se gandea doar ca in orele ce i-ar ramane libere – de la 4 in sus – ar putea sa mai faca si ea ceva in plus sa mai castige ceva.

Da, sunt multi oamenii care traiesc cu atatia bani (ca doar salariul mediu iese cu multi cu venituri mici si putini cu venituri mari). Si-atunci cum sa nu te gandesti ca tu care poate de la 4000 de lei ai doar 2000 de lei poti totusi sa traiesti?

De fapt de cat ai nevoie pentru a trai?

Stiu, multi vor sari repede sa spuna ca nu e normal sa te gandesti ca poti trai cu mai putin, ca de ce sa te uiti in jos (si inca eu nu v-am dat exemplu de o doamna pe care o mai vedem cand plimbam catelul seara si care doamna cauta in gunoaie, e spalata, e ok, dar poate mai gaseste ceva…) si nu in sus.

E normal sa tinzi spre mai bine. Dar nu cumva te poti si chibzui? Nu e bine ca in loc sa te apuci sa te plangi mereu – de politica, de viata, de bani, de lipsuri, de facturile de platit etc. – sa te uiti la sumele de bani pe care le faci/ai la dispozitie si sa te gandesti cum ai putea face sa traiesti bine acum si ce ai putea face pentru a-ti fi mai bine in general? Chiar credeti ca e cineva dispus sa va auda, de fiecare data, plangandu-va, aratand doar ce e negru si urat si neincercand sa vedem si ce e frumos, ce e bine, pentru ce putem fi multumiti si ce mai putem face pentru a fi si mai bine?

Eu zic ca doamna care nu se plangea nici ca munceste, nici de cat munceste ci doar ca ar vrea 1000 de lei pentru cele 10 ore pe zi si 6 zile pe saptamana in loc de cei 800 pe care ii face – sau ore libere ca sa poata sa isi mai gaseasca ceva ar trebui sa ne dea de gandit.

Share
56 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge