Modul de a citi cartile primite vs. cartile cumparate

Am inceput ieri lectura unei carti cumparate, aceasta dupa ce tocmai am terminat de citit o carte primita si mi-am dat seama de o diferenta pe care m-am gandit sa o impartasesc cu voi si sa va intreb daca este la fel si pentru voi.

Intai o precizare: imi place sa citesc cartile stiind totusi cat mai putin despre poveste in sine. Recunosc ca nu sunt musai dintre cei care vor sa descopere un anumit stil stiind deja ce se intampla. Imi place sa ma bucur atat de actiune (sa nu o stiu), cat si de stilul in care este scrisa povestea in sine.

Cum e cititul cartilor primite

Unii prieteni stiu ca iti place sa citesti, asa ca in anumite ocazii primesti in dar carti de la ei. Mie mi s-a intamplat si m-am bucurat, mai ales ca astfel am descoperit chiar niste autori interesanti. In plus, avand rubrica Books Wave unde prezint cam 3 carti pe saptamana, primesc acele volume fara a le fi ales eu.

Am asadar parte de o seama de carti primite. Cand incep lectura las ca impresia mea sa se formeze doar in baza copertei 1. Nu citesc introducerile, nu citesc textul de pe coperta 4. Vreau ca totul sa fie o descoperire completa, sa am o lectura neinfluentata in vreun fel de vreo prezentare – a autorului sau a vreunui critic. Vreau sa imi formez singura parerea despre carte, fara a porni cu o anume interpretare deja in minte.

Cum e cititul cartilor cumparate

In cazul cartilor cumparate un lucru important se intampla. Inainte de a cumpara cartea deseori o rasfoiesc, ma uit putin si pe coperta 4, ma mai uit si pe cuprins. Imi formez o idee – imi dau seama asadar daca mi-ar placea sau daca as descoperi informatii noi, de care sa am nevoie, in ea, inainte de a o cumpara. Abia apoi o achizitionez si, fireste, o citesc.

Castiguri sunt de ambele parti

In cazul cartilor primite am ocazia de a ma bucura de lecturi dintre cele mai diverse si interesante si de a le descoperi incet-incet; in cazul volumelor cumparate astepti cu interes lectura, tocmai pentru ca stii ca ai cumparat ceva care te-a atras, ceva interesant.

Cum e in cazul vostru cu lecturile?

Share
42 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge