Poti invinge sistemul?

Se spune ca banii fac legea – si sunt multi care pot dovedi acest lucru. Se spune ca nu conteaza ce acte ai semnate, de partea cui e dreptatea, conteaza doar pe cine poti cumpara. Cu alte cuvinte, nu ai nicio sansa daca nu ai si bani. Iar daca ai bani, nu conteaza ce faci, scapi basma curata (conditia fiind doar sa nu fi suparat anterior pe cine stie cine mare si influent!).

Astazi va propun sa vorbim putin despre sistem, invingerea lui si o carte.

Da, pornim de la o carte. Casa de pe plaja de James Patterson si Peter de Jonge, publicata la Editura Rao. In acest roman – politist – Peter Mullen, un tanar mai rebel care se ocupa de parcatul masinilor la o petrecere data la casa de pe plaja este omorat si apoi aruncat in apa.

Fratele sau, student la Drept si deja stagiar intr-o mare firma, constata ca politia sustine ca Peter s-ar fi inecat. Ranile arata clar ca fusese batut. La fel si autopsia. Dar la proces se observa ca banul conteaza si martorii pot fi cumparati.

Daca va reusi sa dovedeasca faptul ca Peter a fost omorat si sa afle si criminalul va las pe voi sa aflati.

Dincolo de carte insa putem porni la o discutie pe acelasi subiect. In literatura adesea avem personaje care reusesc sa invinga tot. Inving sistemul, doboara orice prejudecata, oameni care nu se dau batuti, gasesc portite si concluzia este ca, in final, binele invinge si banul nu aduce garantia succesului. Raul este pedepsit.

Vedem la noi multi care spun ca pentru a intra in anumite functii – gen la un cabinet de avocatura sau sa devina pilot dupa cum chiar zilele acestea se spunea la TV – trebuie sa dea niste bani. Deloc putini. Dar ei nu ii au. Si nu au nici rude care sa le garanteze ca vor ajunge unde vor. Si-atunci ce faci?

La fel in multe procese. Sunt cazuri si cazuri si multi care arata ca dreptatea e de partea lor dar finalul nu demonstreaza acelasi lucru.

Si-atunci intrebarea este simpla:

Se poate invinge sistemul?

In ce conditii?

Share
9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge