Sushi pentru incepatori

Guest post si prezentare carte de Gabriela Adriana Ana

Recunosc, imi place sa citesc. Mult. Cu toate acestea, nu sunt chiar adepta literaturii clasice, greoaie, nu citesc in mod uzual colosi precum Shakespeare sau Dostoievski. Imi place literatura usoara, oarecum previzibila dar care te face sa nu lasi cartea din mana doar pentru a vedea ce se petrece in continuare.

Prin anii 2003-2004, cand acest gen era inca la inceput in tara noastra, am facut prima oara cunostinta cu notiunea de chick-lit (gen literar pe care, sunt sigura ca l-ati indragi foarte usor, pentru scriitura in stilul binecunoscutelor « Bridget Jones«, « Diavolul se imbraca de la Prada« sau « Confesiunile unei shop-acholice »).

Si, de asemenea, prima carte din acest gen literar, a fost de fapt si prima care mi-a « facut cunostinta» cu tot ce inseamna lumea PR-ului si mi-a sadit adanc in strafundurile fiintei mele o indragosteala iremediabila, la prima intalnire, fata de acest domeniu in care incerc continuu sa ma specializez. Dar despre ACEA carte si cum mi-a nascut ea pasiunea pentru domeniul profesional al relatiilor publice, voi vorbi poate, alta data.

Acum doresc sa va spun cate  ceva despre o alta carte, tot din registrul chick-lit, dar cu o esenta care, pe langa multele hohote de ras starnite, mi-a pus si anumite probleme de reflectie asupra provocarilor vietii si oportunitatilor pe care aceasta ti le ofera. Cartea arata si faptul ca, in ciuda piedicilor de tot felul, poti avea succes chiar si intr-un mediu cat se poate de ostil, atata timp cat exista hotarare si o pasiune nebuna pentru ceea ce faci.

«Sushi pentru incepatori »  este, in opinia mea, mai mult decat un simplu roman siropos. Pe langa povestile de viata, uneori mai casnice, alteori presarate cu picanterii telenovelistice, aceasta carte este pentru mine un adevarat manual despre cum, daca ai suficienta credinta in propriile forte si iti place prea mult ceea ce faci, poti « scoate apa si din piatra seaca » .

Pe scurt, o avem ca personaj central pe Lisa Edwards, care, in urma luptelor cu vicisitudinile vietii, pentru a ajunge cat mai sus pe scara ierarhica profesionala, este in sfarsit editor la o renumita revista glossy din Londra. Cand i se iveste o oportunitate de promovare, ea isi imagineaza ca aceasta ii va aduce si mai multe petreceri stralucitoare, sedinte foto exclusiviste si accesul la cat mai multe prezentari de moda renumite. Totusi, mare ii este mirarea cand descopera ca acea promovare la care visase de cativa ani, reprezinta de fapt « exilarea» ei, cu tot cu stralucitoarea ei garderoba Prada si Gucci, in pustiul si insolitul Dublin, pentru a lansa acolo o astfel de revista dedicata femeilor.

In acest orasel infam, in care se simte practic « rupta de lume», unde singurele reviste existente pe piata publica retete culinare sau modele de tricotaj, misiunea importanta a Lisei este sa revolutioneze lumea revistelor glossy si sa se impuna pe o piata practic sahariana, cu noua publicatie, « Colleen».

Cu o echipa de redactie de numai 6-8 oameni, care, in paralel, sunt directori (si de fapt singurii lucratori) si la alte reviste ale trustului, intr-un orasel in care modernitatea si stralucirea lumii contemporane abia incepe sa inmugureasca, Lisa va avea de infruntat o serie de provocari nemaiintalnite pana acum in cariera sa, dar care ii produc o imensa satisfactie de a-si vedea propria opera construita de la zero.

De asemenea, titlul se regaseste si el in continutul cartii, intrucat, pe langa ridicarea revistei la rangul meritat, Lisa mai are si provocari de ordin personal, incercand sa-si invete si adapteze noii colegi la standardele si stilul de viata pe care ea insasi era obisnuita sa-l duca pana acum, una dintre aceste provocari fiind chiar degustarea exoticului preparat, sushi.

Oare ii vor reusi toate acestea ambitioasei si determinatei Lisa? Ramane sa descoperiti singuri, delectandu-va cu cele mai comice situatii dar si cu emotii dintre cele mai intense si situatii dintre cele mai incurcate.

Va recomand cu mare caldura aceasta minunata carte despre provocarile dar si oportunitatile profesionale, si mai ales despre puterea imensa a hotararii si a pasiunii.

Cartea o gasiti la Editura Polirom, in Colectia Chic, la un pret mai mult decat chilipir. Enjoy!

Share
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge