La ce sa te astepti cand ramai/esti insarcinata – lucruri mai putin stiute/constientizate

Ti-ai dorit un copil si-acum iata esti insarcinata sau iti doresti un copil (in curand)? Ei bine, atunci acest post este pentru tine. Am sintetizat cu bullets cateva dintre lucrurile mai putin stiute dar extrem de importante pentru o femeie care este proaspat insarcinata sau care doreste sa aiba un copil. Lucruri pe care nici eu nu le stiam (mai ales pe unele), invataminte care sa va ajute.

  • dormi mai mult in primele 3-4 luni – da, cel mai probabil o sa fii mai toropita de oboseala decat de obicei, iar acest lucru este valabil cam pentru orice femeie insarcinata. Faptul este logic si de asemenea demonstrat de cercetatori ca fiind firesc pentru ca resursele se canalizeaza spre dezvoltarea placentei si embrionului; nu este insa un motiv de a te speria! 🙂
  • pofte – pot fi dramatice – la ora 10 noaptea  pofta de covrigi -, pot fi pofte constante – de fapt ai manca… si aici fiecare are anumite preferinte: la mine erau anumite tipuri de salate, anumite fructe si legume (vezi pepeni si nectarine si struguri in decembrie etc.). Nu pot zice insa ca aveam pofte de genul la 1 noaptea nu stiu ce fruct. Dar da, cum ziceam, mi-am dorit nectarine si struguri in decembrie. Sa stiti de asemenea ca se spune ca acele lucruri pe care le mananci in perioada sarcinii sunt si cele care ii vor placea copilului dupa. Si cam asa e 🙂
  • schimbari ale dispozitiei – datorate hormonilor DAR care tocmai pentru ca stii ca trebuie sa te astepti la ele pot fi controlate. Spre exemplu, nu o sa arunci cu sticla/perna etc. in sot pentru ca asa iti vine. Iti dai seama ca nu e ceva ce ai face in mod normal si te abtii. DA, eu zic ca hormonii si “apucaturile” date de ei pot fi tinute in frau:) Evident ca poti sa ai zile in care esti mai trista poate fara motiv, dar se rezolva;)
  • un optimism poate neasteptat – da, copilul incepe sa emita endorfine la un moment dat; sangele este mai oxigenat asa ca da, o sa fii un pic mai optimista (poate) decat de obicei;
  • atentie mai diminuata – mda, e bine sa ai o agenda in care sa iti treci lucrurile cele mai importante; s-ar putea sa uiti diverse – si din nou totul pentru ca multe resurse personale sunt canalizate spre copil;
  • sfaturi o sumedenie – mai ales nesolicitate. Care, cum te vede are un sfat de dat. Putini sunt cei care iti dau sfaturi doar daca intrebi…
  • pusul mainii pe burta de toti – chiar ma amuz ca acum citesc o carte in care o femeie era insarcinata si se plangea de acest aspect: ca toti ii pun mana pe burta. Si in viata reala femeile nu sunt tocmai incantate de acest lucru, dar culmea chiar si unele femei care au fost insarcinate uita si au tendinta de a pune mana pe burta unei femei insarcinate.
  • reactiile celorlalti – aici eu te sfatuiesc sa te astepti la tot felul de reactii. Vei simti falsitatea din unele felicitari, vei simti bucuria din spatele altora; vei simti invidia unor oameni, dar vei vedea si bucuria sincera in ochii unor rude/prieteni. La fel, prin mijloace de transport in comun vei avea parte de reactii diverse – adica si de barbati care vor sta linistiti pe scaun chiar daca sunt pe locurile rezervate, se vede ca nu se simt rau si tu esti insarcinata in luna a 7-a de exemplu.

Si mai am cateva sfaturi, dupa cum urmeaza.

Intai, sa iti fac o mica destainuire: eu imi doream un copil, insa, recunosc, nu eram genul care sta si cauta o groaza de articole zilnic, se cufunda in aceasta lume a copiilor si a sarcinii. Si stii ce? Nici nu recomand nici acum vreunei femei sa faca asta. Daca te apuci sa citesti toate materialele despre perioada sarcinii s-ar putea sa te ingrozesti de experientele unor femei.

Asa ca primul si cel mai important sfat: Atentie la ce cititi! Si mai ales la ce faceti cu ce cititi! Tineti cont ca fiecare sarcina este diferita, ca asa cum unele au probleme mici, altele nu au deloc, iar altele, din pacate, aduc probleme mai mari femeilor. Insa doar pentru ca o femeie a avut niscaiva probleme nu inseamna ca si la tine o sa fie la fel! Sfat 2: Niciodata nu incerca sa asociezi fiecare “element” (reactie, senzatie etc.) cu cine stie ce boala sau problema pe care a avut-o alta femeie insarcinata! Sfatul de a discuta cu medicul care va urmari sarcina este cel mai bun. Si da, va recomand sa va gasiti un medic cu care sa va puteti intelege foarte bine, cu care sa discutati despre orice aspect, care sa va trateze frumos, sa va castige si sa va pastreze increderea. Eu am avut un asemenea medic si nu pot decat sa o laud pe doctorita mea. Si da, e medicul care se ocupa de mine in continuare si urmareste evolutia si tot. Iar in ceea ce priveste articolele si materialele de pe internet, recunosc ca m-am limitat la a citi despre evolutia sarcinii pe saptamani – ca sa stiu cum se dezvolta copilul si la ce schimbari sa ma astept eu. Atat. Fara horror stories, fara sfaturi medicale, fara sa imi fac griji ca daca am nu stiu ce afectiune si eu etc.

Perioada maternitatii e una frumoasa. Iti doresc sa te bucuri de fiecare clipa si sa pretuiesti fiecare moment, fiecare miscare in burta.

Si-acum te invit sa imi spui cum e la tine: ce lucruri din cele spuse mai sus nu stiai? Sau, daca ai nascut deja, ce alte sfaturi crezi ca ar trebui oferite celor care se pregatesc sa aiba un copil sau tocmai sunt insarcinate?

Share
12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge