Stiati ca azi, prin traditie, femeile pot cere barbatii in casatorie?

Ei bine, da, si eu am aflat tot in acest an. Dar, cum se spune, cat traiesti, inveti.

Exista o legenda – chiar frumoasa pe care m-am gandit sa v-o spun si voua.

Se spune ca totul a inceput in secolul al V-lea in Irlanda cu Sf. Bridget care s-a plans Sf. Patrick ca femeile trebuie sa astepte enorm de mult sa fie cerute in casatorie de barbati. Ca un soi de compromos, Sf. Patrick le-a oferit femeilor posibilitatea de a-si cere iubitii in casatorie pe 29 februarie. Adica o data la 4 ani ;). Adica ar fi momentul sa profitati daca va doriti sa faceti pasul 😉

Cum 29 februarie e mai degraba o zi pentru a “egala” calendarul, bineinteles ca au fost probleme si cu recunoasterea acestei… traditii. Abia in anul 1228 se presupune ca Scotia ar fi aprobat o lege prin care femeile puteau sa ceara in casatorie barbatii intr-un an bisect.

Ceea ce mi-a placut de asemenea este ca in aceasta traditie barbatii care refuza cererea trebuiau sa plateasca o amenda 😀 care varia de la un sarut la plata pentru o rochie de matase sau o pereche de manusi.

Aceasta traditie ca femeia sa propune casatoria exista si in alte parti. In SUA de pilda, se spune ca in prima sambata din noiembrie – numita Sadie Hawkins Day – femeile pot face acelasi lucru: sa ceara burlacii in casatorie. (Sadie Hawkin a fost un personaj intr-o banda desenata, iar motivul pentru care e sarbatorita ziua in noiembrie e pentru ca personajul a aparut prima oara in banda pe 15 niiembrie 1937.)

Bineinteles exista si o superstitie apropo de anii bisecti si casatoria. Astfel, grecii cred ca aduce ghinion sa te casatoresti in an bisect – aparent unul din cupluri de logodnici evitand casatoria intr-un asemenea an.

Mie una mi-au placut traditiile despre care am citit aici. Voua?

Si ce credeti? Ar fi interesant ca femeile sa ceara in casatorie barbatii si la noi? Chiar daca o data la 4 ani?

Dragi domnisoare, ati face un asemenea pas daca domnul nu va cere in casatorie?

PS: daca nu stiti unde sa cereti in casatorie persoana iubita – fie ca sunteti barbat sau femeie – iata top 10 locuri pentru toate gusturile;)

Share
56 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge