Ce faci cand incerci cu anii sa ramai insarcinata si nu ai noroc

Asa cum am spus odata cu crearea ei, rubrica Mom stuff isi propune sa aduca in atentie diverse subiecte legate de familie, copii, parinti si conexe. Am vorbit despre cum este cand esti insarcinata, iar astazi voi vorbi putin despre reversul medaliei: ce faci cand nu reusesti sa ramai gravida.

Marturisesc ca am pornit acest subiect pentru ca stiu prin ce trec persoanele care vor copii si nu pot avea. Am cateva prietene care trec sau au trecut (da, am si cazuri fericite imprejur) prin aceasta drama. Pentru ca este o drama si deseori cei din jur nu fac altceva decat sa raneasca mai rau, cu sau fara voie.

Si am o rugaminte: daca aveti cazuri in familie sau printre prieteni ori daca voi treceti prin asa ceva, va rog sa comentati aici, sa impartasiti experiente, sfaturi utile celor care vor citi insemnarea.

Iata si experienta unei prietene, Simona, care a asternut in cateva randuri ce simte si cum este totul:

Trec luni, ani de zile si in fiecare zi te intrebi “Oare cand voi avea si eu un copil? Voi reusi, pana la urma?”. Luna de luna speri ca poate acum… pentru a ti se frange din nou aripile si a relua “lupta”, cea mai grea din toate: lupta de a deveni parinte, de a fi si a te simti “normal”. Pentru ca este o lupta, cu adevarat. Cu toate temerile care te bantuie, cu incompetenta sau indiferenta medicilor, cu timpul care trece implacabil, cu propria neputinta fizica, emotionala, financiara. Iti pui speranta in minunile medicinei, ca doar suntem in mileniul 3 si, teoretic, avem acces la cele mai noi proceduri de infertilitate, dar… cand ajungi in clinicile si spitalele din tara realizezi ca acele “minuni” raman adesea doar vise sau promisiuni. Te intrebi la infinit cu ce ai gresit, “De ce eu? De ce noi?”… fara raspuns. Si asa, pe masura ce trece timpul in zadar si toate incercarile – traduse cu prisos in timp, energie si bani – se transforma in nereusite, ajungi sa suspini la fiecare imagine si reclama cu bebelusi, sa admiri pe strada copiii necunoscutilor si sa-ti invidiezi prietenii care au avut sansa de a deveni parinti fara prea mari eforturi sau – ironia sortii! – intrerup sarcinile fiindca nu-si (mai) doresc copii.

Dar cel mai tare doare cand te intreaba cunoscutii “Dar voi ce mai asteptati?! De ce nu aveti copii?”. Pentru ca nu stii ce sa le raspunzi. Pentru ca nu mai ai puterea sa-ti explici drama iar si iar si nu mai poti suporta privirile compatimitoare sau incurajarile de complezenta. Si nici nu-ti folosesc nimic, ba chiar te jignesc unele “sfaturi” altminteri bine-intentionate, dar de cele mai multe ori inutile sau chiar jignitoare (cum ar fi “mai schimbati pozitia” sau “ati fost la medici?” – da, evident ca am fost, si inca la cati, ca nu sta nimeni sa sufere in tacere de infertilitate fara sa miste un deget). Asa ca, va rog, va implor, nu va mai intrebati rudele, prietenii, colegii, cunoscutii de ce nu au copii. Chiar daca zambesc amar, ii doare de fiecare data, credeti-ma. Si e greu de inteles ce e in sufletul lor, al celor care nu isi doresc decat sa devina parinti.

Pornesc de la cuvintele Simonei si incerc sa subliniez cateva aspecte importante.

Sfaturi pentru ceilalti:

  • nu mai intrebati pe toata lumea – cuplu casatorit sau nu si chiar femei singure – de ce nu au copii. Daca vor sa aiba si nu reusesc sa stiti ca nu o sa va impartaseasca toata drama. Iar intrebarea cu “Voi cand” doar rasuceste cutitul in rana si, cum spune Simona, primiti zambete si raspunsuri ocolitoare – “Cand o vrea”, “Mai incolo” etc. Sa stiti insa ca in spatele acelor zambete oferite pe moment se pot ascunde ore de plans si durere acasa.
  • daca vreti sa ajutati, ascultati si incercati sa va ganditi la solutii sau sa oferiti un gand bun. Nu, glumele simple – apropo de cea amintita de Simona – nu ajuta, doar ranesc. Chiar credeti ca la ce e simplu nu s-au gandit si ei? Chiar credeti ca glumele nu le aud de n ori? (un alt motiv pentru care lumea nu vorbeste despre problema.) Daca o persoana va investeste cu atata incredere incat sa va impartaseasca existenta acestei probleme incercati sa ajutati persoana. Uneori puteti face asta doar ascultand, poate oferind un sfat din ce ati vazut la prieteni si asa mai departe. Solutii se pot gasi. Ideea e insa ca problema trebuie tratata cu seriozitate.

Sfaturi pentru cuplurile (si mai ales pentru femeile) care nu pot avea copii

  • incercati sa nu va lasati influentata viata profesionala de aceasta problema personala – este poate cel mai greu de facut. Sa ai de lucru este foarte bine in ziua de azi. Numai ca deseori problemele de acasa pot influenta cum muncesti. Din pacate insa, mai ales daca vorbim despre o situatie care se intinde pe luni in sir, poate chiar ani, ideal e ca la serviciu sa nu se simta problema. Lucrurile sunt separate si, oricat de cinic ar parea, angajatorii va platesc pentru a munci nu pentru a va consuma in problemele personale si a nu da randamentul dorit.
  • ambii membri ai cuplului trebuie sa faca teste. Da, se poate intampla ca problema sa  nu fie la ea ci la el. Dar intr-un cuplu si pentru a avea un copil e nevoie de doi, asa ca ambii parteneri trebuie sa isi faca diverse controale.
  • nu va lasati pana nu gasiti un medic cu care sa va puteti intelege foarte bine – conteaza enorm sa puteti avea incredere completa in doctorul cu care vorbiti. Sa plecati incarcati de energie pozitiva de la el, sa aveti o persoana care sa va ofere toate datele necesare, care sa caute toate modalitatile care va pot ajuta.
  • nu renuntati – Ok, daca aveti 60 de ani e o idee, insa multi ani merita sa nu renuntati, sa nu lasati testele negative sa va determine sa nu mai incercati.
  • incercati sa fiti cat mai putin stresati de situatie in sine. Nu va ganditi musai la zile, ore si alte asemenea. Lasati lucrurile sa mearga de la sine. Stresul, din pacate, dauneaza grav. Gasiti-va modalitati de a va relaxa, incarca bateriile. 

Sperati, aveti incredere si nu uitati ca uneori copilul apare atunci cand ai incetat sa mai speri ca il vei avea. Iar cand ramaneti insarcinata aveti grija de voi astfel incat totul sa mearga bine. E cel mai important lucru in acea perioada!

In final adaug doar ca a nu avea un copil, a nu reusi sa ramai insarcinata cand incerci tot felul de tratamente – si cele naturiste, si cele recomandate de medici, nu e un nimic ci, dimpotriva, e o problema si, chiar mai important, e o drama. Exista un forum despre infertilitate al unei asociatii (//forum.infertilitate.com/), acolo sunt multe povesti dureroase, dar si cateva de succes, dupa ani de suferinta.

Asa cum spuneam vad acest post ca unul pe care imi doresc sa il completam impreuna. Va invit sa adaugati sfaturi – fie pentru cei care incearca sa aibe un copil, fie generale – si experiente. Iar comentatorii obisnuiti, daca doriti sa pastrati anonimatul, puteti lasa comentarii cu pseudonim.
Cred insa ca e o discutie pe care merita sa o purtam deschis, onest.

Ati trecut prin aceasta drama? Ati reusit sa aveti un copil?

Traversati acum aceasta perioada? Ce va doare/nemultumeste cel mai mult? Ce v-ati dori sa puteti face si nu aveti acces?

Ce va deranjeaza la cei din jur? Cunoasteti cazuri de cupluri care au avut aceasta problema – sau o au acum?

Share