Sinceritatea e cea mai indicata, zice un studiu nou

Din pacate, sau din fericire, cine stie, nu toate persoanele, femei si barbati, sunt frumoase. Nu toti copiii sunt frumosi/destepti etc. Nu toti barbatii sunt niste gentlemeni. Nu toate femeile au silueta de fotomodel.

In situatii de gen, cand chiar trebuie sa spui ceva, de obicei incerci sa gasesti ceva adevarat. Feliciti pe cineva pentru inteligenta, aspect, lauzi un copil pentru sprinteneala de care da dovada, sau cumintenia si asa mai departe. Da, ca tot e blog care tine si de imagine, vorbim despre diplomatie. Nu insulti.

Nu toti prietenii spun adevarul cuiva. Adesea prefera sa minta, sa spuna ce vrea sa auda acea persoana. Dar e la fel de adevarat si ca nu toata lumea suporta adevarul.

Nu conteaza doar ce spui, ci si tonul folosit si cuvintele alese. Am mai vorbit despre acest aspect aici asa ca nu insist.

Un studiu nou arata insa ca adevarul este cea mai buna politica. Ca trebuie sa ii spui omului verde in fata cum stau lucrurile. Dupa parerea cercetatorilor de la Universitatea Notre Dame, a spune adevarul iti poate imbunatati starea fizica si mentala. Ei au descoperit ca oamenii care spuneau asa numitele minciuni “albe” pentru a avea grija de sentimentele prietenilor erau stresati. In acelasi timp, cei care spuneau adevarul se simteau mult mai relaxati si au creat si relatii mai bune cu cei cu care au fost sinceri.

Sunt exemple destule in articolul care prezinta rezultatele studiului care ilustreaza ca adesea asa stau lucrurile. Da, un ochi obiectiv, din afara, poate vedea lucrurile intr-un alt mod si ajunge la alte concluzii decat persoana implicata subiectiv.

Ca tot vorbim despre exemplele din articol, si eu am prietene despre ale caror relatii nu credeam ca vor dura. Si in niciun caz nu m-am inselat. Bine, nici n-am primit invitatii la nunti, asa ca si-au dat si ele seama de realitate si slava Domnului numarul acestor cazuri nu depaseste degetele de la o mana.

A spune insa adevarul in fata nu e tocmai usor. Unii prieteni se pot tine departe. Asa cum spuneam insa, depinde cum ii zici cuiva ceva. Dar mai depinde si de momentul in care se afla acea persoana si de cat de deschisa este sa auda pareri diferite de a sa.

Mi-e tare greu sa imi inchipui o mama spunandu-i altei mame ca al ei copil e urat. La fel, mi-e greu sa cred ca o femeie o sa ii zica prietenei sale ca “e cat o vaca”. Cred ca tot cu formulari diplomate va merge mai bine. Si-aici intervine un alt aspect: voi din formularile diplomate ale prietenilor vostri intelegeti ce e de inteles?

Cum vi se pare studiul? Le spuneti prietenilor mereu adevarul in fata? Suportati sa vi se spuna adevarul?

Share
51 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge