Social media dau dependenta pentru ca sunt gratuite; suntem dependenti si de munca arata un studiu

Cercetatorii spun ca este foarte greu sa rezisti tentatiei de a verifica noile postari pe Facebook sau noile mesaje pe Twitter. Social media sunt mai tentante chiar decat sexul, nicotina, alcoolul… Suntem dependenti si de munca – toate acestea sunt aratata de un nou studiu.

Una dintre cele mai puternice tentatii ale societatii moderne este verificarea social media, arata un studiu realizat de University of Chicago Booth School of Business. Este mai greu sa rezisti sa verifici conturile Facebook si Twitter decat sa te abtii de la bautura, droguri, nicotina sau chiar somn.

Studiul a fost realizat in Germania, pe un esantion de 205 participanti cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani, tuturor oferindu-li-se smartphone-uri Blacberry si fiind intrebati timp de o saptamana, din jumatate in jumatate de ora, caror tentatii le este greu sa reziste. Participantii au avut diverse calificative la dispozitie pentru a cataloga cat de greu simt nevoia sa faca diverse activitati, inclusiv verificarea social media.

Munca da si ea dependenta

Da, oricat de ciudat ar parea, studiul a aratat ca si munca da dependenta si ca a rezista acetei tentatii a fost un demers sortit esecului. Poate si mai ciudat, participantii au rezistat activitatilor sportive, dorintelor sexuale si impulsului de a cheltui bani.

Explicatia pentru dorinta asa de puternica de a verifica social media pare a fi extrem de simpla: acestea sunt foarte accesibile si gratuite.

Gena care da dependenta inclusiv de social media

Da, se pare ca exista asa ceva. Un alt studiu, realizat de Universitatea din Bonn, Germania, a aratat ca persoanele dependente de nicotina au o gena – CHRNA4 – responsabila de aceasta dependenta. Aceasta gena ar fi responsabila si cu dependenta de social media.

Gasiti informatii despre cele doua studii si aici.

Share
44 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge