Trenul de Paddington, roman de Agatha Christie cu Miss Marple

Am cunoscut-o si eu pe Miss Marple. Da, am cunoscut-o indirect, prin intermediul cartilor Agathei Christie. Alaturi de Hercule Poirot, Miss Marple este un personaj memorabil in romanele politiste. Fara a fi ea un detectiv sau politist, Miss Marple reuseste sa desluseasca multe ite si sa contribuie in mod semnificativ la descoperirea unor criminali.

Am ales sa va spun astazi cateva cuvinte despre romanul “Trenul de Paddington”, roman care o aduce in atentie si pe Lucy Eyelesbarrow – un personaj remarcabil, foarte bine creat, o doamna descurcareata si cu o minte agera. Din pacate acest personaj nu a aparut si in alte volume.  “Trenul de Paddington” este considerat unul dintre cele mai bune romane ale seriei cu Miss Marple.

Totul porneste de la o calatorie banala, ca atatea altele, a doamnei McGillicuddy. Ea facuse cumparaturi si mergea acum cu trenul. Era chiar fericita de preturile obtinute. In mers insa, la un moment dat, trenul in care se afla se apropie de un altul si doamna vede cum o tanara este omorata. NU vede chipul ucigasului insa. Doamna McGillicuddy trage semnalul de alarma, dar fiind o persoana mai in varsta controlorul considera ca poate a avut o halucinatie, ca poate i s-a parut. Anunta ca va raporta insa situatia.

Doamna McGillicuddy este convinsa ca nu se va face mare lucru, asa ca ii spune si prietenei sale Miss Marple toata povestea. Iar Miss Marple isi cunoaste foarte bine prietena, astfel ca este convinsa ca ea nu a inventat asa o grozavie. Numai ca nimeni nu este raportat disparut, niciun cadavru nu apare. Totul este greu de crezut asadar de politie. Miss Marple nu se lasa cu una, cu doua, si reface calatoria prietenei sale. Remarca un loc unde trenul ar fi incetinit suficient pentru ca o persoana sa arunce acolo un cadavru. Dar Miss Marple este si ea o batranica ale carei puteri nu mai sunt cum au fost. Si-aici apare prietena ei, Lucy, careia ii gaseste un loc de munca la vila care se afla pe un teren impresionant in apropiere de locul unde Miss Marple suspecta ca s-ar putea gasi corpul femeii omorate in tren. Iar Lucy are exact aceasta misiune: sa gaseasca acel corp.

Munca nu este tocmai usoara, dar Lucy reuseste sa o gaseasca tanara femeie. Ati crede ca lucrurile se simplifica, dar in fapt de-abia de aici se complica. Nu se stie cine este, locul unde este gasita este suspect si in final toti cei de la vila sunt si ei suspecti. Daca va spun ca mai mor niste persoane va veti da deja seama ca este exact tiparul Agathei Christie. Nu va dezvalui ce se intampla si nici nu va spun cine omorase fata si de ce. Va spun insa ca este un roman foarte bine scris, interesant, atractiv, o povestee captivanta care va tine cu sufletul la gura si va provoaca sa anticipati cum se va sfarsi totul.

Eu am luat cartea dintr-un hypermarket cand eram la cumparaturi, dar observ ca o gasiti pe Elefant.ro la un pret redus. Multe motive asadar pentru a o citi!

Share
76 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge