Superstitii de Anul Nou pentru un an cu sanatate si prosperitate

Noaptea dintre ani este una speciala si un moment asteptat de toti. Un moment de final, dar si un inceput. Un pic de nostalgie, dar si speranta pentru anul care tocmai incepe.

In noaptea dintre 31 decembrie si 1 ianuarie se “ingroapa anul vechi” (de altfel aceasta, “ingropatul anului vechi”, era si denumirea sarbatorii inainte de Revelion) exista cateva superstitii despre care se spune ca, daca sunt respectate, aduc un an bun.

Se spune asadar ca este bine sa se deschida usa/ferestrele la miezul noptii pentru a lasa anul vechi sa iasa si anul nou sa intre. Este bine, de asemenea, sa aveti bani in buzunare (si apropo de planul financiar, pe cate posibil sa nu aveti datorii cand intrati in noul an, sa fi returnat tot ce ati imprumutat), sa purtati ceva nou si, mai de curand, se zice ca este bine sa aveti si ceva rosu. Tot in miez de noapte se face zgomot puternic.

Se mai zice ca daca veti tine de mana persoana iubita la miezul noptii veti avea noroc pe acest plan tot anul. Se mai spune si ca este bine ca la miezul noptii sa mancati 12 boabe de struguri – aparent ar fi de preferat cei negri – cate una pentru fiecare luna a anului – si sa va puneti cate-o dorinta.

Nu este bine ca in ajun sa se mature, iar in ziua de Revelion sa se arunce gunoiul sau sa se imprastie. Se mai zice ca este bine ca prima persoana care va intra in casa in noul an sa fie un barbat brunet – cei cu alta culoare a parului si femeile aducand aparent ghinion sau mai putina prosperitate.

Evident, mai exista si traditia dorintei de la miezul noptii care se spune ca se indeplineste.

Voi ce traditii/superstitii aveti? Ce respectati cu strictete pentru a va fi mai bine in noul an?

Asteptandu-va raspunsurile, va doresc de pe acum un an mai bun si cu multe dorinte implinite!

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge