42% dintre mamele din SUA se declara stresate de Pinterest

logo pinterestSe pare ca Pinterest are si efecte secundare nedorite, daca ne uitam la un studiu ale carui rezultate au fost publicate astazi. Cercetarea a fost realizata pe 7000 de mame din SUA si a aratat ca Pinterest a generat anxietate in randul a 42% dintre persoanele care au raspuns la studiu.

Pozele publicate pe reteaua aceasta le fac pe mame sa simta presiune pentru a crea petreceri elaborate, obiecte do-it-yourself care le pot intimida si prajituri care arata perfect. Unele mame nu se simt capabile sa realizeze astfel de prajituri/obiecte/petreceri, de unde si sentimentul de inadecvare.

Cercetarea realizata astazi a aratat si ca presiunea cea mai mare este auto-indusa.

O alta retea de socializare, Instagram, aduce presiunea de a fi o mama perfecta incluzand numeroase fotografii ale unor cupluri care par a avea o viata de familie ideala.

Rezultatele acestei cercetari prezentate pe HuffingtonPost sunt, desigur, interesante, insa ar fi cazul sa mergem putin mai departe.

Pinterest (ca si Instagram) este o retea axata pe imagini, pe vizual. Pentru a fi date mai departe, fotografiile trebuie sa fie foarte bine realizate, inedite, relevante. Un fel de mancare sau o prajitura care nu a iesit foarte bine si nu arata apetisant, oricat de buna ar fi, cu greu va primi repin-uri sau macar like-uri. Dar orice mama, orice femeie, ar trebui sa stie ca nu totul iese ca in poza din revista X sau de pe site-ul Y. In plus, daca lumea din jur (familie, prieteni veniti in vizita etc.) te judeca dupa cum arata felul de mancare, dupa cum sunt decoratiunile sau cine stie ce alt detaliu atunci exista o problema.

In final este vorba despre standarde – cele auto-impuse sau general-acceptate -, despre asteptari si despre dorinte. Imi doresc mai degraba sa ma simt bine la o petrecere – chiar daca nu ma ocup eu de decoratiuni din diverse motive. Imi doresc sa fie mancarea buna, sa arate cat mai bine posibil, dar nu fac o tragedie daca nu arata exact ca in reviste.

Mergand mai departe, nu trebuie uitat ca toate aceste standarde, comportamentul in sine si interactiunile sunt remarcate de copii si preluate de ei ca reguli. Asadar, ce vad copiii? O mama fericita, sau una stresata ca scrisul de La multi ani! de pe tort a iesit putin inclinat?

Sigur ca este bine ca exista repere, sigur ca este frumos sa atingem acele repere – insa este important si sa selectam lucrurile care ne demoralizeaza. Este firesc sa nu fii in cea mai buna dispozitie cand nu iti este copilul sanatos, dar o petrecere, o masa etc. ar trebui sa fie despre a te simti bine si bucura alaturi de cei dragi, nu despre a fi presat sa faci totul ca in imaginea Z.

Share
23 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge