Ghid: ce cadou sa cumperi pentru un nou-nascut, baiat sau fata

cadouriIn ultima vreme am fost intrebata de cateva ori de prietene care nu au copii ce sa le cumpere unor prietene ale lor care tocmai urmeaza sa nasca. Avand in vedere ca discutiile s-au lungit, oferind explicatii pentru anumite cadouri si sfaturi pe acest subiect, am decis sa fac o lista pe care sa o public aici si care sper sa le fie de folos tuturor celor care vor avea de facut un cadou unui nou-nascut.

  • Haine

De ce sa nu recunoastem, orice copil are nevoie de haine, mai ales ca bebelusii au si mari sanse sa le murdareasca repede. Exista pe piata seturi pentru nou-nascuti (mai mult sau mai putin complexe, in functie si de pretul lor). Puteti insa lua si voi haine pentru copii pe care sa le alegeti chiar voi.

Sincer, pentru un copil mic, ai mare nevoie de body-uri, iar dintre modelele disponibile cele mai bune sunt cele tip kimono pentru ca acelea au capse care se desfac usor, nu se pun pe cap (extrem de important pentru un copil care nu isi tine capul inca!). Sunt cele mai comode asadar! Atentie sa fie insa

Noi am luat unele si din Auchan, dar am avut si de la firme mai cunoscute care produc imbracaminte. Am avut de la magazinele Z unul tare dragut cu anul in care s-a nascut (e pastrat ca amintire 😉 ), am mai avut si de la C&A si altele:).

Atentie la capsele acestor body-uri. Exista fel si fel de modele si multe locuri unde gasiti body-uri tip kimono. Atentie sa aiba insa capse care nu se inchid/deschid foarte-foarte usor (pentru ca se vor deschide prea usor, taman cand nu vrei…).

Nu luati haine fix de nou-nascut daca se poate! Cel mai probabil parintii au luat deja seturi, poate si bunicii si alte rude ori chiar alti prieteni. In plus, nu stiti exact ce dimensiune va avea copilul. Da, unii au sub 50 cm. (pentru care sunt acele body-uri masura “nou-nascut”), dar altii se nasc cu 50 de cm. si peste, iar cand au si un scutec plin body-ul va sfarsi prin a-i strange, iar parintii ii vor da acele haine cateva zile copilului.

Incercatti sa ganditi in viitor! – puteti lua body-uri de trei luni de pilda, sau o salopeta de 6 luni si tot asa. Atentie la ce anotimp va fi atunci cand copilul va avea varsta pentru haina cumparata! Daca e un copil nascut in iulie si ii luati o salopeta de 6 luni, indicat ar fi sa ii luati una cu maneca lunga si botosei, pentru ca el va avea 6 luni iarna!

In afara de body-uri, puteti lua botosei, salopete, geaca/salopeta de toamna sau iarna (pentru bebelusi recomand salopetele cu botosei si manusi incluse, cele complete, cu capse, dintr-o bucata), pantaloni (cu sau fara botosi), caciulite.

Luati body-uri/pantaloni/salopete etc. din bumbac 100%.

Mai puteti lua patura pentru carucior, un sac de dormit (si aici atentie ca sa il poata folosi un timp mai indelungat)noi am avut unul mai gros, cu maneci detasabile, de iarna si unul mai subtire pentru primavara-toamna.

Puteti sa mai luati prosoape pentru nou-nascuti – care sunt special facute. Clar, mai multe seturi de haine nu strica niciunui parinte! Eventual puteti lua pentru luni diferite!

Incercati sa evitati cliseele roz/albastru. Exista si haine mov, verzi, portocalii, albe etc.

  • Jucarii

Aici aveti nenumarate optiuni. Puteti lua jucarii din cauciuc – cautati sa fie natural si, din ce stiu, colorantii utilizati este de dorit sa fie alimentari ca sa fie totul cat mai sanatos pentru cel mic, mai ales ca bebelusii baga in gura tot, de cand incep sa apuce. Mai sunt jucarii pentru carucior, tot felul de carticele – fosnitoare si de citit, sau mici, cu povesti, din care sa le citeasca parintii copiilor.

Exista de asemenea jucarii care dezvolta anumite abilitati – cele care trebuie trase pentru a vibra, diverse jucarii muzicale (am pus aici ce ne-a placut noua tare mult – adica lui Eric), jucarii zornaitoare si asa mai departe. Evident puteti lua si jucarii pentru cand va mai creste – masinute, papusi, diverse seturi.

Puteti lua saltelute educative – noi am avut, iar lui Eric i-a prins tare bine – noi mai primisem si o jucarie pentru carucior, dar cum al nostru nu avea o bara pe care sa poata fi pusa jucaria, am folosit-o pentru a mari numarul de jucarii de la salteluta iar Eric a fost tare-tare incantat de ea!

Puteti sa mai luati jucarii de dentitie – atentie sa fie de asemenea din materiale cat mai sanatoase pentru ei si puteti sa va mai ganditi si la jucarii de plus. Aici recomand sa fie alese plus-uri care sa semene cat mai mult cu animalele reale si in culorile acestora (de pilda o vulpe maronie nu albastra, un elefant gri, nu rosu etc.). Sigur, sunt copii si copii, culmea e ca lui Eric ii plac plusurile (e inca mic), i-au placut de asemenea de mic, iar unele primite ii sunt tare-tare dragi.

  • Obiecte necesare

Pentru aceasta categorie clar trebuie vorbit cu parintii pentru a afla ce au si ce nu. S-ar putea insa ca un set de biberoane, un incalzitor de biberoane, un adaptor pentru incalzitor pentru masina, un sterilizator, o cadita de baie, masa de infasat sa le fie utile. Sigur ca nevoile fiecarui cuplu depind de prietenii pe care ii au – mai ales ca multe produse se pot imprumuta.

La fel, este indicat sa stiti si ce spatiu vor avea. Daca au o camera mai mare, va puteti gandi la o masa de infasat cu o comoda – care ulterior va ramane doar ca o comoda pentru copil (mai ales ca o masa de infasat nu se utilizeaza mult timp). Daca au o camera mai mica, o masa de infasat care se pune pe patul copilului este mai mult decat suficienta.

De asemenea, mai ales daca ati vorbit din timp si puteti sa il duceti inainte sa vina mama cu bebelusul acasa, puteti lua un patut. La fel, puteti lua un carucior – atentie insa ca aici depinde de varsta, preferintele parintilor, compartimente diferite etc. si se poate ajunge ca pretul final pentru unul bun sa fie destul de mare.

  • Produse pentru ingrijirea celui mic

Ei, aici, din punctul meu de vedere, este mai delicat. Eu una nu as recomanda oricui sa ia obiecte din aceasta categorie daca nu cunosc preferintele parintilor. De pilda, s-ar putea sa se ia un sampon Nivea sau Johnson&Johnson si parintii sa prefere doar produse bio – ceea ce va insemna ca al lor cadou va ajunge la… gunoi (sau alt copil, in cazul cel mai fericit).

Necesare sunt un set de ingrijire – cu perie, forfecuta etc. – dar din nou depinde daca nu cumva parintii au deja asa ceva.

Sigur, scutecele nu sunt niciodata suficiente, asa ca puteti duce daca stiti ca parintii nu isi permit multe usor.

Mai puteti lua: un carnetel special unde mama va putea scrie lucruri despre copil – sunt multe special facute unde ea poate trece greutatea lui, primele cuvinte etc. Un fel de jurnal special, dedicat celui mic.

Tot de luat in calcul sunt: CD-uri cu muzica de leagan sau cu cantecele vesele pentru ei (cutiuta muzicala sau alte colectii, in romana sau nu).

Ca recomandare generala, bine ar fi sa fi discutat in prealabil cu parintii si sa stiti daca le lipseste ceva sau daca au anumite preferinte. E pacat sa luati ceva si sa nu fie folosit, dupa cum e pacat si sa primeasca aceleasi cadouri de la toata lumea. Tineti cont si de veniturile acelor parinti pentru ca intr-adevar unii s-ar putea sa aiba necesarul de produse pentru copil, in timp ce altii inca ar putea sa nu stie cu ce bani cumpara un sterilizator sau alte obiecte. Pentru ei, un sterilizator de pilda ar fi mult mai util si necesar decat un carusel muzical :).

Daca aveti prieteni comuni care stiti ca vor cumpara ceva pentru copil, puteti sa discutati si sa aflati ce ii iau ei – ca sa nu se suprapuna darurile.

Unii spun ca atunci cand vezi prima oara un copil este bine sa dai si niste bani – pusi intr-un buzunar al carutului, sau undeva nu la indemana copilului, dar pentru el. Acestia ar fi pentru a-i aduce noroc celui mic.

La fel, tineti cont si ca poate ca unul din cele mai ravnite “cadouri” in aceasta perioada este un pic de ajutor. Daca aveti timp si va doriti, intrebati mama (mai ales daca nu are cine sa o ajute si sotul e plecat la serviciu) daca are nevoie de ajutor. Chiar daca nu stiti de pilda sa ii faceti baie copilului ori sa il schimbati, o puteti ajuta cumparandu-i ceva de care are nevoie si pe care nu ajunge sa il ia, puteti sa plimbati copilul si ea sa doarma/sa isi faca o baie calda etc.

Sunt oameni care prefera sa ofere in dar bijuterii copiilor mici – lant/cercei/bratara pentru fete, bratara sau lant pentru baieti. Eu recunosc ca nu sunt fanul acestor cadouri. Cerceii fetelor sunt cu siguranta alesi deja de parinti, iar la baieti… ei bine mie nu imi plac bijuteriile la baieti. Sigur, alte persoane pot sa le agreeze, asa ca sfatul cel mai bun este sa consultati parintii si sa le aflati preferintele legate de acest tip de cadou.

In sfarsit, multi ofera ceva cadou si mamei. Se poate duce o prajitura (bine, atentie ca de exemplu daca este cu ciocolata multe mame nu vor manca), o bijuterie pentru ea sau altceva simbolic, mai ales daca stiti ce ii place.

Lista de mai sus nu este exhaustiva, dar va invit sa imi spuneti in comentarii ce cadouri vi s-au parut cele mai utile cand ati primit ceva pentru copiii vostri sau ce v-ar fi placut sa primiti? Va invit de asemenea sa completam impreuna lista.

Photo source

Share
182 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge