Ce au in comun PRistii si TIRistii? Colegii!

Da, stiu ca TIRistii nu se scrie asa, insa am vrut sa evidentiez inca de la inceput cele doua categorii 😉 Si tot de la bun inceput vreau sa va spun ca in randul cunostintelor noastre se numara oameni din diverse medii. Unul era sofer de tir la o multinationala foarte cunoscuta, altul a devenit sofer de tir anul trecut – spre final – si acum deja are curse la activ.

Poate va mira asocierea intre oamenii care lucreaza in relatiile publice si soferii de tir. Ei bine, vreau sa va demonstrez ca au ceva in comun, ceva la care nici nu va ganditi 😀

O sa va spun, ca intro, ca pentru drumul la Brno, in Cehia, din mai sotul meu a ales sa mergem cu masina. Era o calatorie a lui de serviciu, dar Bucuresti-Brno se face in 16.30 ore, asadar acceptabil. Pentru aceasta calatorie Andrei a vrut sa avem o statie pe masina din cele cum au soferii de tir (si multi soferi de autoturisme, in paranteza fie spus), mai ales ca sunt legale in tarile pe care urma sa le traversam.

Da, recunosc, nu prea ii vedeam rostul, dar am acceptat. Si asa am pornit la drum si de indata ce am intrat pe DN-uri si autostrazi (prima fiind autostrada Bucuresti-Pitesti, desigur) am auzit conversatiile. Soferi care intrebau de diverse elemente relevante pentru ei.

Stiti cum incepeau insa dialogurile?
Un coleg care vine de la…”
Colegii, ce avem pana la…”
si asa mai departe.

Si totul se termina cu “Drumuri bune, colegu™!”.

Si-acum sa ajung in zona PRistilor. Unii oameni care lucreaza in relatiile publice trimit comunicatele de presa cu intro-ul
Dragi colegi,”.

Aceasta forma de inceput nu este insa pe placul unor jurnalisti – de altfel multi au mai pus online materiale, pe Facebook sau pe blogurile lor – cu privire la utilizarea acestui salut ca modalitate de adresare. S-a spus ca in fapt jurnalistii si PRistii nu sunt colegi si ca nu este tocmai o formulare fericita – exista si o lunga discutie apropo de folosirea “dragi” si “draga X” in salut. In concluzie, sunt multi cei carora le displace formularea “dragi colegi” astfel ca PRistii ar putea sa o inlocuiasca.

De indata insa ce am auzit limbajul soferilor de tir si aceasta adresare cu “colegu™” sau “colegii” nu am putut sa nu zambesc si sa nu ii povestesc si lui Andrei de formularile similare din PR si de discutiile existente. Evident ne-am distrat putin pe aceasta tema! Si cum noi am avut motive de zambit, mi-am zis ca ar fi frumos sa le impartasesc cu voi.

Recunosc, acum sunt curioasa cati oameni din PR vor mai trimite emailuri care incep cu “Dragi colegi” – recunosc ca si eu primesc o sumedenie cu aceasta adresare.

photo source

Share
82 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge