Spune in fata daca vrei sa ai si rezultatele dorite!

Se intampla uneori sa fim dezamagiti de ceilalti din diverse motive. Daca dorim insa ca atitudinea si comportamentul lor sa se schimbe, atunci indicat este sa le spunem in fata ce avem pe suflet si nu doar sa ne plangem altora.

Sigur ca nu este indicat sa reactionam la manie. Lucrurile spuse nu se mai pot retrage, iar scuzele nu rezolva mare lucru. Asadar solutia nu este o reactie imediata, poate necontrolata si negandita indeajuns, ci un dialog intr-un moment ulterior, cu calm si diplomatie.

Prietenii/familia pot oferi perspective noi si sfaturi utile. Prietenii sunt minunati si la fel si familia ar putea ajuta. Clar la ei mergem prima oara cand ne suparam/enervam/bucuram. Uneori avem nevoie doar sa fim ascultati, alteori chiar cautam sfaturi. Din pacate insa, daca le spunem doar lor ceea ce ne deranjeaza nu inseamna ca persoana care ne-a intristat/enervat va afla ca ne-a deranjat si isi va schimba comportamentul. Cu alte cuvinte, nu este suficient sa le spunem apropiatilor daca dorim sa existe o schimbare in atitudinea persoanei care ne-a dezamagit.

Ceilalti s-ar putea sa nu isi dea seama ca s-au purtat intr-un mod care a deranjat! Totul tine de interpretare. Ceea ce pentru cineva este o gluma, poate fi o replica dureroasa pentru altcineva. La fel, un anumit ton, o modalitate de a pune problema, o forma in care se cere ceva, un raspuns si asa mai departe pot fi considerate normale, obisnuite de o persoana, in timp ce ele pot deranja interlocutorul. Daca persoana care le utilizeaza nu afla ca ele deranjeaza/ranesc atunci cu siguranta nu isi va modifica abordarea.

Discutia nu garanteaza schimbarea celuilalt, dar permite comunicarea problemei existente si este un pas spre solutie. In mod evident, faptul ca ii spui unei persoane – subordonat, sef, prieten etc. – ce te deranjeaza sau cum te-a afectat un raspuns, faptul ca nu a facut ceva, o reactie etc. nu inseamna ca acea persoana se va grabi automat sa schimbe modul in care se poarta si ca niciodata nu va mai face ceea ce te-a deranjat. Unii vor tine cont imediat, altii in timp si vor fi si unii care nu se vor schimba niciodata. Insa a nu ii spune cuiva ce te deranjeaza nu este o solutie si cu siguranta nu va duce la nicio modificare a comportamentului acelei persoane in timp. O discutie deschisa poate insa avea beneficii, chiar daca dupa mai multa vreme. Este o sansa.

In jurul meu am si oameni care au spus cuiva ca i-a deranjat la un moment dat, dar si altele care le povestesc doar prietenilor ce ii deranjeaza la colegi/parteneri de afaceri/alti prieteni etc. Dintre cei din prima categorie, unii au vazut rezultate bune, altii nu si in timp au ales alte modalitati in care sa se protejeze (“racirea” relatiei cu anumite persoane, schimbarea unui loc de munca etc.), dar din cea de-a doua categorie, si spun asta cu tristete, constat ca fac parte oameni care, periodic, ajung sa se planga de cam aceleasi lucruri/reactii (sau lipsa lor) din partea acelorasi oameni. Sigur, ii ajuta ca vorbesc cu prietenii si asa isi mai iau de pe suflet problema, dar in niciun caz nu rezolva problema.

Voi cum procedati cand va deranjeaza cineva? Ce rezultate ati obtinut?

Share
66 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge