Iti respecti promisiunile facute cand erai copil?

urs_femeieIntr-un episod dintr-un serial vazut mai demlt la TV, o ea si un el, frati, purtau o discutie aprinsa in care el isi prezenta scuzele pentru ca devenise in linii mari o povara pentru ea din cauza problemelor lui (desi ambii aveau o buna pregatire, le mergea mintea etc.). La un moment dat el ii spune ei ca i-a promis, cand erau copii, ca nu va ajunge asa tocmai pentru ca in familie mama lor avusese probleme si fusese mereu prima lor grija, persoana care trebuia ajutata chiar daca ei erau copii. Ea ii spune ca nu este o povara pentru ea sa aiba grija de el si ca acea promisiune, facuta cand erau mici, era in fapt doar atat: o promisiune de copil, nu musai ceva care sa le ghideze viata. Bine, in acel serial lucrurile avanseaza spre mai bine, el isi pune viata in ordine si promisiunea ajunge sa fie tinuta, intr-un final.

Andrei imi spunea la un moment dat o vorba a cuiva, nu mai stiu a cui, cum ca oricine serveste ca exemplu, numai ca unii sunt exemple de asa nu. Din pacate, exista multe familii in care sunt diverse probleme care isi pun amprenta asupra copiilor. Modul in care parintii isi vorbesc, in care mama trateaza tatal si modul in care tatal trateaza mama, prezenta unui parinte caruia ii place sa bea mai mult (indiferent de sex), un parinte care insala mult, parinti care isi bat copiii, parinti care tipa exagerat de mult si asa mai departe, toate acestea servesc drept exemplu.

Des, copiii ajung sa se comporte si ei la fel. Ce au vazut acasa cand erau mici fac atunci cand ajung sa aiba propria lor familie.

Dar sunt si cazuri in care parintii sunt luati de exemplu de asa nu, iar in acele cazuri oamenii incearca sa se comporte diferit: daca au avut parinti cu probleme cu bautura, au grija la cat alcool consuma (daca beau vreun pic); daca au avut parinti care ii bateau excesiv, pot ajunge sa le ofere o educatie fara bataie copiilor lor si asa mai departe. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!

Acestia sunt oamenii care si-au promis ca vor face lucrurile diferit atunci cand vor creste si, mai important, care nu au uitat ceea ce au spus si promis cand erau mici. Nu au uitat de ce ii deranjau anumite lucruri acasa, cat i-au durut anumite comportamente, bataile etc.

Cand voi fi mare nu o sa… / Cand voi fi mare o sa…

Tu ce ti-ai propus/promis, copil fiind, si respecti astazi?

Si iti mai propun un exercitiu. Sa raspunzi sincer la intrebarea: te-ai tinut de cuvant? Ce ai promis ca nu vei face si astazi faci exact acel lucru?

Share
34 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge