Romania online Asa NU: Like/Follow fortat ca sa poti citi un articol

Stiti voi diferenta aceea intre spaga si multumire? – cu spaga care se plateste inainte, ca sa te asiguri ca te va opera X de pilda, ca va face anestezia OK Y si tot asa, fara a avea certitudinea ca totul va merge bine spre deosebire de recompensa, darul oferit post-operatie, ca multumire pentru ce s-a realizat si in limita posibilitatilor? Ei bine, o situatie similara am gasit in weekend in online.

Eram eu pe Facebook si pentru prima oara in feed-ul meu cineva daduse share unui articol de pe un site (nu zic ca niciunul din prietenii mei nu a mai dat share pana acum, zic doar ca eu nu am vazut, sau nu au fost titluri care sa imi atraga atentia).

Articolul in cauza avea insa un titlu interesant si mi-as fi dorit sa il citesc urmand ca, daca imi place, asa cum fac cu orice articol valoros, sa ii dau share/like etc.

Dar iata ca site-ul in cauza are alta politica (si, dupa numarul de like-uri nu e deloc un site mic).

Ca sa poti citi un articol trebuie sa dai like/follow pe Twitter etc. (click pe poza pentru dimensiune maxima)

like_inainte

Da, trebuie sa dai like paginii (aka cu toate articolele de pe site) si follow – doar ca sa citesti un material.

Sigur ca ulterior poti da unlike/unfollow etc. Dar mi se pare o politica mai putin prietenoasa. Pe mine una nu m-a determinat sa dau like, ci m-a deranjat. Nu am citit articolul – si nici nu intentionez sa citesc ceva de acolo.

E una sa platesc un abonament ca sa am acces la anumite articole (Financial Times, The New York Times etc. au o asemenea politica) si cu totul altceva sa imi ceri sa te plac intai si mai apoi sa vad daca intr-adevar meriti sa te plac (asta in traducere libera, evident).

Repet, da, au multe like-uri, ceea ce arata ca pe multi nu i-a deranjat politica aceasta, insa mie nu mi se pare deloc o abordare buna. Mi-a adus aminte de plata inainte, de obligatie, ori like-ul/follow-ul reprezinta o alegere personala in baza unei experiente placute – mi-a placut un articol, ii dau share. Imi plac mai multe, dau like paginii.

Dupa cum vedeti nu am zis despre ce site este vorba (va pot spune, daca doriti). Sunt curioasa insa cum vi se pare voua aceasta abordare. Ati da like/follow unei pagini inainte de a citi ceva, orice de pe acel site? Vi se pare o abordare buna?

Exista si un mic x prin care se poate inchide fereastra (remarcat in poza inclusa in post mai sus de un prieten) – pe acest site – dar e atat de sters ca cu greu se vede, iar la mine oricum nu a mers (de pe 2 computere, de pe cate 2 browsere pe fiecare). Oricum, si daca ar fi mers, nu as mai fi citit, pentru ca asa un comportament ma indeparteaza din start si imi creeaza o reactie automata de respingere.

Si da, am auzit de site-uri si afara care fac fix acelasi lucru si cativa prieteni mi-au zis ca mai sunt si la noi.

Sincer insa, mie nu mi se pare deloc o politica buna – sunt insa perfect OK cu casute la final de articol care sa te indemne ca, daca ti-a placut materialul, sa dai like sau share sau follow sau… sau… Aia da. E civilizat, e discret si vine DUPA, nu e cerut INAINTE!

Si tot pe aceeasi tema, va recomand un articol bine scris: Facebook Strategies to Get “Likes” that Make You Look Like an Idiot, material in care o sa vedeti inclusa si aceasta practica, pe langa altele.

Da, toata lumea (toate site-urile) cauta sa obtina like-uri, sa aiba un numar mare de followeri, de share-uri, sa aiba trafic mare. Dar diferenta o face si modul in care iti atragi acesti prieteni!

Share
83 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge