Tweet-ul care a dus la concedierea unei PRiste sau case study-ul finalului de an

Oricine poate spune orice pe retelele de socializare. Dar orice spui are consecinte!

O PRista a fost concediata in urma unui tweet publicat in cadrul retelei de micro-blogging, iar contul i-a fost suspendat. Mai mult, mesajul a dat nastere unor discutii in cadrul retelelor de socializare si a adus numele respectivei persoane in atentia unor publicatii importante.

laptop

Ce s-a intamplat?

Justine Sacco, omul de relatii publice al InterActiveCorp (care detine, printre altele, Daily Beast, Vimeo, About.com, Match.com si Ask.com), a postat acest mesj pe Twitter:

“Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”

Da, ati citit bine. Aici ar merita sa fie amintit si faptul ca domnisoara in cauza, in trecut, a mai spus si:

“I can’t be fired for things I say while intoxicated right?”

Tweet-ul legat de Africa a dat insa nastere unor reactii aprige si totul a luat o intorsatura deloc placuta pentru Sacco. Cand a ajuns in Africa ea a remarcat deja ca al ei cont fusese sters si ca fusese concediata.

In momentul in care reprezentantii companiei au remarcat reactiile pe care le-a starnit tweet-ul de mai sus, a oferit un punct de vedere oficial in care s-a dezis de comentariul rasist al angajatei, dar a incercat (dupa cum vedeti mai jos) sa tempereze vehementa celor care au comentat:

“The offensive comment does not reflect the views and values of IAC. We take this issue very seriously, and we have parted ways with the employee in question,” an IAC statement read. “There is no excuse for the hateful statements that have been made and we condemn them unequivocally. We hope, however, that time and action, and the forgiving human spirit, will not result in the wholesale condemnation of an individual who we have otherwise known to be a decent person at core.”

(mesaj via Venturebeat)

Sigur, dupa cum aminteste Mashable, PRista in cauza se prezenta ca fiind “troublemaker on the side”, cunoscuta pentru “loud laugh”.

Indiferent insa de ce prezentare ai avea, cand reprezinti o companie, lucrand in PR, stii cat de important este ca tot ceea ce spui sa fie filtrat si gandit inainte de a fi transmis. Cont personal sau nu, trebuie sa ai grija ce scrii. Mai mult, sunt cateva lucruri pe seama carorase recomanda sa nu glumesti, iar elementul inclus, pe post de gluma, in tweet-ul lui Sacco, face parte din acea lista.

Afland despre cele intamplate, inclusiv despre faptul ca a fost concediata, Justine a spus ca se astepta. Sigur, putem sa ne intrebam daca nu fix asta si-a dorit (ca sa glumim putin), insa cu siguranta nu si-a dorit sa iasa in fata cu un asemenea scandal. Reputatia si increderea in capacitatile ei profesionale i-au fost serios afectate domnisoarei si doar cu multa munca si le-ar mai putea, in timp, recastiga. Ar putea sa se orienteze spre alte domenii (emisiuni de scandal/vedete de pilda) – mai ales ca aceasta situatie controversata ii aduce multa vizibilitate. Ce va face insa ea, este o alta poveste.

Ce este important de retinut este faptul ca, daca nu doresti sa creezi un scandal si/sau sa fii concediat, atunci trebuie sa ai mare grija la ce publici in cadrul retelelor de socializare.

Share
209 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge