Ce-am mai citit: Revolverul lui Maigret de Georges Simenon

Bine, mai corect ar fi “ce-am mai in afara de cartile pe care le vedeti prezentate pe PRwave si despre care apuc sa va spun aici” :P, dar era prea lung titlul.

Am citit recent o carte din seria Maigret de Georges Simenon. Acum, inainte de prezentare, pentru cei care nu sunt familiari cu acest personaj, trebuie spus ca nu avem de-a face cu romane cu multe rasturnari de situatie sau cu actiune plina de suspans in fiecare pagina. Avem mai degraba de-a face cu povesti mai aproape de realitate: cu investigatii facute temeinic, cu progrese lente, dar sigure, cu piste care nu duc nicaieri si cu coincidente care nu sunt coincidente. De altfel, Maigret este un personaj aparte: sa nu uitam ca nu mai este la prima tinerete, ca are o viata asezata, ca are experienta, ca nu se entuziasmeaza usor dar si ca rezolva cazurile pe care le are. Sigur, un personaj care bea in timpul serviciului – bere, vin sau chiar coniac – fara a se imbata insa. Un personaj cu tabieturi – locuri anume de unde isi ia mancarea, dar si un reprezentant al fortelor de ordine care sta la serviciu cat e necesar, uneori si noptile, pentru a rezolva cazurile de care se ocupa alaturi de echipa lui.

Revolverul lui MaigretRevolverul lui Maigret este un roman care se inscrie in tipicul seriei. Un tanar vine acasa la Maigret dorind sa stea de vorba cu el, insa pleaca inainte ca acesta sa ajunga acasa si ia si revolverul lui Maigret cu el.

Va spuneam de obiceiurile lui Maigret: ei bine, o data pe luna, el si sotia lui cinau la un prieten doctor. Acesta ii spusese ca in seara aceea la cina urma sa ia parte si Baronul (Francois Lagrange) care dorea in mod nespus sa stea de vorba cu comisarul. Baronul nu ajunge insa la cina, iar Maigret, mai mult din curiozitate, ii face o vizita a doua zi. Cu aceasta ocazie descopera un om bolnav, cu o fire bolnavicioasa de cand se stia, parasit de fata lui de cum a avut ocazia si cu un fiu, Alain, despre care nu stie unde este.

Incet-incet, Maigret descopera ca Alain era chiar tanarul care il vizitase cu o zi in urma si care ii furase revolverul. Insa unde ar putea el fi? De ce l-a cautat? Si ce legatura are Baronul cu toata povestea, la fel ca si Jeanne Debul, doamna pe care Alain o cautase si pe care o urmeaza la Londra va las sa aflati din roman.

Va mai spun doar ca o sa va amuze, poate, sa remarcati reactiile si trairile interioare ale lui maigret la Londra, un oras strrain, unde nu se poate desfasura asa cum o face acasa, in Paris.

Daca va plac romanele politiste, atunci Revolverul lui Maigret este o lectura potrivita pentru o seara de weekend, sau pentru niste ore de deconectare de la problemele de zi cu zi.

Share
60 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge