Quartet, sau la ce sa va uitati in aceasta seara

Da, foarte din scurt apuc sa va spun, insa in aceasta seara, de la 20.10, pe TVR2, TVR HD si online pe TVRplus.ro este difuzata o piesa in regia lui Gelu Colgeac pe care merita sa o vedeti.

Quartet

Am avut deosebita bucurie de a vedea proiectia saptamana trecuta, in prezenta actorilor si a regizorului, precum si a unora dintre cei care au facut ca aceasta productie sa poata fi difuzata. I-am vazut asadar – de fapt am stat chiar in spatele lor – pe Virgil Ogasanu, Coca Bloos, Crina Muresan si Doru Ana.

O piesa cu patru personaje, un scenariu apartinand unui ungur insa, dupa cum am aflat la final de la Gelu Colgeac, adaptat tarii noastre, o ciocnire intre o persoana (interpretare Doru Ana) care a reusit sa scape de comunism, care a ajuns in Occident, si-a facut o viata acolo, iar acum vine la cel care, spune el, i-a spus, in ianuarie 1983, „Fugi”, pentru a-si arata recunostinta. Se loveste insa de un om al sistemului (interpretat magistral de Virgil Ogasanu), de o persoana care crede inca in cauza, care nu a obtinut niciodata nimic de pe urma partidului.

Sotia lui (interpretata de Coca Bloos) este de asemenea un personaj de urmarit – ca reactii in diverse momente, ca mod de a se purta, ca reactie de final! – la fel ca si fata lor (jucata de Ana Muresan), exemplul tipic de femeie cu asemenea parinti.

O piesa care nu este usoara, care suscita niscaiva rabdare, dar care merita a fi urmarita de toti cei care nu au trait acele vremuri, dar si de cei care le-au apucat (macar pentru cativa ani). As vrea sa va spun mai multe despre ea, dar prefer sa public insemnarea mai repede pentru a va oferi recomandarea. Iata si comunicatul oficial despre piesa.

Finalul este neasteptat, dupa cum veti vedea, iar dialogurile aduc in atentie o dezbatere interesanta pe tema regimurilor politice, a modului in care evolueaza societatea. Valoarea banului in comunism versus capitalism este de asemenea o tema, ca si stilul de viata.

Cum spuneam, o piesa provocatoare la care, recunosc, in prima instanta m-am dus pentru actori si regizor, nestiind ca a fost totusi adaptat scenariul. Am plecat insa din sala teatrului Metropolis fericita ca am mers la aceasta piesa.

Asadar, urmariti „Quartet”, TVR2, TVR HD sau TVRplus.ro, de la 20.10.

Virgil Ogasanu, Quartet

Coca Bloos, Quartet

 

 

Share
46 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge