Transportul in comun, plata si pretentiile

Statie de tramvai, dimineata zilei de 4 ianuarie 2010. Dintr-un tramvai coboara 2 doamne controlor si o doamna careia ii completau formularele pentru o amenda. Era capat de linie. Eu tocmai asteptam urmatorul tramvai pentru a ma urca. Ma aflam cam la 3 metri de doamnele si situatia cu amenda. Langa mine o doamna pe la vreo 60 de ani. Se uita spre mine si spune:

– Vai, nici nu a inceput anul bine si au si inceput cu amenzile!

– Dar conditii si calitate nu vreti si acum la inceput de an?

– Ah, ziceam si eu. Pe mine oricum nu ma intereseaza.

– Ba da, va intereseaza. Pentru ca daca nu sunt unii ca mine care sa plateasca, dumneavoastra nu ati mai avea cu ce merge sau ati avea si acum autobuzele si tramvaiele de acum 20 de ani in care se degera la propriu iarna, sau ati uitat cum era?

Da, acesta a fost un dialog scurt, dar elocvent. Poate ca discutia ar fi durat mult mai mult; poate ca replicile puteau fi altele.

Insa am ales sa infatisez acest dialog pentru ca atitudinea doamnei in varsta e caracteristica nu numai multora dintre pensionari ci si multor tineri. De nenumarate ori am auzit tineri vorbind despre cum scapi – de la cum sa dai spaga la cum sa scapi cu totul, pentru ca in final la politie nu iti pot face nimic daca nu ai buletinul la tine si tipi putin si mai ales daca ameninti cu cine trebuie.

Nepasarea are consecinte grave. In cazul de fata tie om in varsta iti pasa daca sunt altii care sa plateasca – pentru ca da, vrei sa stai jos, vrei sa ai caldura iarna si aer conditionat vara. Daca ai platit o viata e ok sa ai reducere – dar nu sa iti bati joc si sa ai o atitudine josnica. Dar nici toti batranii nu au platit – doar si printre ei au fost “smecheri”.  Si tu tanar nu ai chef sa mergi pe jos. Si tu ocupi scaune, faci zgomot, uneori mirosi a tutun sau a altele – dar nu platesti pentru transport.

Intr-o zi plecasem acum cred 2 ani de zile de acasa fara niciun leu. La propriu. Nici o mie de lei vechi (10 bani azi). Am ajuns in statie la 32 – pe care trebuia sa il iau de la Unirii si mi-am dat seama ca nu aveam bani de bilet. Era zece mii. Nu am riscat. Am mers pe jos – desi ma dureau picioarele – de la Unirii pana la piata Rahova unde trebuia sa ajung. Da, pentru ca nu am avut un leu (in banii de azi).

Nu iti pasa de transportul in comun? Dar ar trebui sa iti pese. Ar trebui daca vrei sa il ai si daca ai pretentii. Nimic nu ti se cuvine pur si simplu.

Te uiti cum e afara (fie cand mergi in alte tari, fie cand vezi emisiuni la TV)? Ai vrea sa fie la fel si aici? Pentru asta ar trebui sa iti pese.

Ah si sa nu aud ca vai, traim in Romania si ca atare asta e. Atitudinea aceasta de blazare si de acceptare a oricarei porcarii doar pentru ca traim in Romania nu e in regula. Asa cum spuneam si intr-o alta insemnare recent: daca nu cerem mai mult de la noi, de la cei din jur si de la cei de mai sus, nimic nu se schimba in bine.

Si da, transportul in comun nu este gratuit. Ori platesti, ori mergi pe jos (cu exceptia copiilor mici si a pensionarilor ce se incadreaza la pragul sub care primesc gratuitate). Daca eu pot plati, poti si tu.

Share
11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge