Afaceri etice si etica in afaceri
|Constat ca in ultima vreme in multe zone apare aceasta discutie despre etica si afaceri sau etica in afaceri.
In general se spune ca nu poti sa ai etica in afaceri, ca la noi in tara nu e loc de asa ceva daca vrei sa supravietuiesti. Nu sunt de acord cu acest lucru. Se poate considera ca trebuie sa lasi etica la o parte pentru a reusi intr-un timp foarte scurt (si sunt multi care adopta aceasta linie de actiune) – dar nu se poate afirma ca e imposibil sa ai o afacere si sa iti fie bine – pe termen scurt, mediu si lung – daca ai etica, principii. Evident totul tine de om – de cel ce detine si/sau conduce o companie. Oamenii sunt in final cei ce fac afacerile si cei ce iau deciziile finale.
Ajungem la afaceri etice. Aici e mai complicat de venit cu o afirmatie clara si directa. Daca ne gandim la impactul afacerii in sine atunci probabil ca multe pot fi considerate ne-etice. Se poate de asemenea argumenta ca anumite segmente ale unor afaceri pot sa fie departe de etica.
Desigur ca o discutie de acest gen aduce cu sine necesitatea clarificarii conceptului – si din nou desigur ca totul se reduce iar la oameni: ei decid de afaceri fac si unde lucreaza. Spre exemplu un om decide daca vrea sa faca PR pentru o afacere ne-etica.
Avem apoi afaceri bune, corecte in sine insa care pentru a avea succes utilizeaza tehnici ne-etice – si aici revenim la prima situatie – cercul inchizandu-se.
Din punctul meu de vedere exista o concluzie clara: exista afaceri etice si exista etica in afaceri. Un verdict de asemenea simplu e cel legat de limite si situatii: acestea sunt impuse si puse in aplicare doar de oameni. Fiecare om alege – apoi trebuie sa isi asume alegerea si sa suporte consecintele sau sa se bucure de rezultate (dupa caz).