Un atlas scolar al Romaniei care ne-a ajutat sa ne amintim calatorii frumoase in tara
|Daca spui atlas geografic – sau daca vezi unul – automat te gandesti la scoala, la orele de georgrafie pentru care trebuia sa pregatim, in detaliu, fiecare zona a tarii noastre si sa stim fiecare colt al lumii.
Adevarul este ca pe noi ne deranjeaza cand descoperim ca strainii nu stiu ca Bucurestiul e capitala Romaniei, nu Budapesta, dar corolarul ar fi: toti cei care sunt deranjati de aceasta confuzie stiu toate capitalele lumii?
Cand am primit cartea Romania. Atlas Scolar de la Editura ALL nici nu am apucat sa il scot din pachet ca Eric a cerut sa il deschidem. Bine, trebuie sa precizez ca el e fascinat de planete si de Pamant :). M-a rugat sa il deschidem si sa il rasfoim chiar atunci. A aflat despre continente cu acea ocazie si i-am aratat si cateva locuri din tara noastra pe care eu le-am vizitat. De atunci, am tot rasfoit atlasul cu drag si interes de zici ca e utilizat de un copil care are de pregatit lectii pentru scoala.
Ce mi-a placut la acest atlas este faptul ca autorul, Constantin Furtuna, a utilizat date recente (recensamantul din 2011, de pilda). In plus, la fiecare zona prezentata in parte sunt mici casute cu informatiile relevante despre acele locuri. Hartile sunt detaliate, denumirile sunt usor lizibile, iar casutele cu informatii utile despre fiecare zona in parte – fie cele de pe marginea hartilor, fie cele din subsolul paginilor – sunt de real ajutor celor ce au nevoie de un atlas geografic.
Mi-a placut sa descopar o harta in care au fost reunite parcurile nationale si naturale si principalele rezervatii naturale, cu cateva casute cu informatii grupate pe judete – harta pe care eu una nu imi aduc aminte sa o fi avut inclusa in atlasul de pe care am invatat la scoala. Acest atlas geografic contine si siturile de importanta comunitara (SCI) – parte din Natura 2000 („o retea de arii protejate extinsa la nivelul Uniunii Europene”) si siturile Ramsar (zonele umede protejate prin conventia Ramsar).
Atlasul geografic se incheie cu o seama de harti dedicate structurii etnice a Romaniei, miscarii naturale a populatiei, prezentarii principalelor confesiuni si populatiei oraselor tarii, toate bazate pe datele furnizate de recensamantul populatiei din 2011. Principalele culturi agricole, resursele subsolului si industria prelucratoare sunt de asemenea prezentate alaturi de harti cu principalele artere rutiere si o harta dedicata transporturilor feroviare, maritime si navale. Ultima harta contine statiunile turistice ale Romaniei – aici am regasit si statiunile in care am fost in concedii (Albac, de pilda, in Muntii Apuseni). Asa mi-am adus aminte si de semiluna de miere din Vatra Dornei, dar si de multe alte vizite prin frumoasa noastra tara.