E la reducere – dar il iei?

Banii. Orice-ai face nu scapi de grija lor. Si de asemenea, din ce ai, tot vrei mai multi. La fel, oricate lucruri ai avea, tot mai gasesti loc sa cumperi. Am mai vorbit despre ei in articolul despre cumpatare.

Asa sa fie oare?

Avem “sezoanele” de reduceri la haine. Exista oferte promotionale in hypermarketuri in mod constant. Ba sunt 3 produse la pret de 2, ba sunt preturi speciale la cate un produs, ba sunt produse la pret unic (2-3 lei) si tot asa. Oferte exista. Ce faci insa?

Unii aleg sa cumpere cat pot, fara discernamant. Imi aduc aici aminte de un amic care imi spunea ca ajunsese sa aiba casa plina de plastice intrucat la cumparaturi achizitionau mereu diverse seturi de cutii – ca erau la promotie, dupa cum zicea sotia lui.

Traim intr-o perioada in care consumerismul este incurajat. Ideea e sa cumperi cat mai mult – de la produse de mancare si pana la DVD playere. Ai sau n-ai nevoie, mai ai acasa ori nu, cumpara.

Si totusi e nevoie de cumpatare si in cazul promotiilor. Sa vedem cum.

Inainte de a cumpara un produs ganditi-va bine daca aveti sau nu nevoie de el. Nu va umpleti casa cu lucruri doar pentru ca sunt la promotie.

Folositi reducerile cu cap! Cand luati produsul? Aveti o lista de cumparaturi facuta de acasa. La fel, aveti si o planificare clara a ce luati luna aceasta si ce ramane pe luna viitoare. Sa spunem de exemplu ca va doriti o placa de par sau un aparat de tuns – ca sa dau exemple pentru toata lumea. Stiti insa ca luna aceasta nu aveti bani pentru acel produs si nu aveti inca nici nevoie urgenta de el. Si totusi gasiti o oferta cu adevarat buna. Cateva zeci de lei in minus. In acest caz ar trebui sa luati in calcul aceasta oferta. Realizati o economie de cateva zeci de lei, bani pe care ii puteti utiliza ulterior pentru a lua altceva.

Masura chiar si la ofertele care par ca nu pot fi ignorate. Daca aveti nevoie si de un aspirator nou, si de o masina de splalat si vedeti si o placa de par cu pret bun si ati gasit oferte pentru fiecare nu inseamna ca le si luati pe toate atunci. Un pic de masura si o grija pentru buget nu strica.

Da, ofertele promotionale atrag. Chiar daca ai acasa de toate si tot esti tentat sa iei ceva – doar e nou si e la oferta. Da, profitati de ofertele speciale. Intotdeauna o economie se simte si nu e deloc de neglijat. Nu, nu va aruncati insa sa luati orice doar pentru ca e la oferta. Analizati cu atentie de ce este nevoie, ce are prioritate si pentru ce exista bugetul disponibil. Da, exista cardurile de credit si incurajarea achizitionarii produselor pe datorie. Nu, aceasta nu inseamna ca va apucati sa luati orice pe acel card. Va creati datorii pe care tot voi le veti plati – si cine stie cate alte complicatii!

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge