Cod rosu de zapada si viscol sau despre cum mereu e altfel

Update: COD PORTOCALIU de viscol prelungit in opt judete, COD GALBEN in alte trei judete. Detalii aici.

Asa cum poate ati auzit deja, avem in premiera cod rosu de zapada si viscol pentru judetul Buzau, nordul judetului Braila si sudul judetului Vrancea pana la ora 21.00.

zapada

Luni si marti gradinitele, scolile si liceele sunt inchise in Bucuresti si 26 de judete din tara. O vreme teribila si, din nou, probleme – drumuri si autostrazi inchise, zboruri anulate, trenuri anulate sau cu mari mari intarzieri.

Cumva insa firesc. Sunt momente in care nu se justifica intrarea cu utilajele de deszapezire pentru ca in 2 minute stratul este la loc.

Si am vazut acest lucru la mine acasa: am dat zapada in curte si pana am terminat de curatat aleea, pe scari deja era un strat de 1 cm de zapada. Si asta in conditiile in care si sotul daduse zapada de dimineata, inainte sa plece la aeroport.

Ieri a fost de asemenea cu cantec – nici nu stiam daca azi va decola zborul lui Andrei – da, probleme mari, la noi dar si pe alte aeroporturi.

Am ajuns cu masina ieri pana la Otopeni si chiar in dreptul pistei era o furtuna si o ceata de nu vedeai la 10 metri in fata.

Aici unde suntem da, e zapada – pe drum. Au iesit oamenii, au venit utilaje pe drumurile publice. Este perfect adevarat insa ca, stiind ca poate veni asa o vreme si fiind de parere ca trebuie intotdeauna sa fii pregatit, am facut rezerve. Am si paine, am si mancare sau ingrediente pentru a face diverse feluri de mancare timp de doua saptamani. Nimic deosebit insa – asa este logic mereu: sa ai in casa ce-ti trebuie pentru situatiile in care nu poti iesi cateva zile.

Nu pot sa nu vad insa numeroasele comentarii cu privire la declaratiile si actiunile autoritatilor, iar acestea in general subliniaza faptul ca, din nou, iarna ne ia prin surprindere. Desi se poate sti cu aproximatie cand vine un asemenea viscol, cu toate ca se poate aproxima intensitatea, problemele apar mereu si de fiecare data lucrurile sunt diferite si multi zic ca ar fi putut face lucrurile mai bine. In mod normal, in PR, in fiecare an analizezi ce ai facut, vezi daca ti-ai atins obiectivele, incerci sa iti dai seama cum ai fi putut face in asa fel incat sa fie mai bine, sa ai rezultate mai bune. La fel ar trebui sa fie in orice domeniu – inclusiv in ceea ce priveste deszapezirea. Ce a functionat? Ce ar fi bine sa fie optimizat? Ce ar fi trebuit facut in plus? Cand sunt cele mai potrivite momente pentru interventii? Acestea sunt doar cateva intrebari care s-ar putea pune si in bazaz carora s-ar putea concepe strategii mai bune de actiune si de reactie pentru iarna urmatoare.

In astfel de momente si in asemenea conditii meteorologice eu nu sper decat ca se va reusi sa se ia acele masuri necesare astfel incat sa fie cat mai putine probleme, cat mai putine persoane afectate.

Share
43 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge