Datul zapezii la romani 2

Despre datul zapezii de pe langa masini si alte asemenea am scris aici. Noroc ca am cautat si mai stiu ce am scris pe blog – ca altfel puneam si elementele acestea in insemnarea de azi. Asa ca azi o sa am un singur aspect.

Datul zapezii in fata blocului. Acum sa nu presupunem musai blocuri de 8-10 si peste etaje. Sa luam un “amarat” de bloc de 4 etaje (plus parter) cu cate 4 apartamente pe etaj. Si sa nici nu presupunem ca sunt oameni in putere sau ca e cate un barbat in fiecare apartament (se mai intampla sa fie batrani sau doar mama si copil – eventual si bunica). Sa zicem insa ca (macar in medie) din 4 apartamente, la 2 pe etaj se gaseste un domn in putere numai bun sa dea zapada. 2 barbati * 5 etaje (cu parterul inclus) = 10 barbati. Acum hai sa fim seriosi: cat de mare e bucata aceea ce trebuie deszapezita? Scari si trotuar pana la ultima camera a apartamentelor de la parter (unde oficial ajung cei de la celelalte scari sau incepe strada). Cum blocul are de obicei 2 intrari presupunem ca avem 5 barbati pentru partea din fata si 5 care sa dea zapada in spate.

Evident ca nu e nevoie sa dea toti o data. Oricum in an nu ninge o data. Si totusi e suficient sa vedem pe cate trotuare nu e data zapada.

Intrebari – care poate vor primi raspuns:

Ninge doar cand barbatii nu-s acasa? (evident cu zilele lipsesc ca nu-s nici a doua zi, nici dupa)

De ce vedem de obicei tot un domn pe la 60 de ani dand zapada?

De ce nu e nimeni care sa “dea startul” – sau macar de ce cand e unu’ afara si da zapada nu ies si altii sa ajute?

De ce mai toti asteapta ca administratorul sa dea zapada si femeia de serviciu sa curete la scari si ghena?

Vorbim evident de o obligatie care apartine tuturor celor ce locuiesc intr-un bloc. Si de o scutire de efort si a sotiilor, fetelor, copiilor, mamelor si rudelor/prietenilor ce vin in vizita ale tuturor. Si totusi de ce aceasta lipsa de interes?

Asa ca la final inca 2 intrebari:

  • care e starea zapezii de la voi din fata blocului? E data sau nu e data?
  • stimati domni, cand ati iesit ultima oara la dat zapada?

Cum facem ca indiferent de solutia aleasa pentru datul zapezii, aceasta sa si fie data, sa nu mai avem munti de zapada si apoi gheata si polei pe trotuare?

PS: postul e pentru blocuri pentru ca la case se stie ca cel ce locuieste in acea casa isi curata trotuarul altfel primeste amenda. Singura asemanare e ca si la bloc se dau amenzi – dar le plateste lumea la comun…

Share
21 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge