Publicitate/PR, Marketing sau Internet/New Media – unde ma angajez?
|Unde merita sa lucrezi mai mult? Publicitate/PR, Marketing sau Internet/New Media?
Mai demult a fost postat pe Forumul PRwave un subiect de discutie apropo de salariile din PR (puteti vedea discutia aici). Au fost ridicate numeroase probleme – inclusiv diferentele dintre capitala si restul tarii, a fost oferit orientativ si un salariu si multe altele.
In urma unui raspuns recent postat in cadrul acestei discutii s-a adus in discutie un serviciu oferit de cei de la Bestjobs – lansat acum ceva vreme – serviciu prin care iti puteai calcula salariul.
Toate bune si frumoase – nu? Dar ne-am apucat de calcule: si iata ce a iesit:
La ce concluzie ne pot conduce aceste informatii – e-adevarat orientative?
Ca in momentul de fata “pe val” este tot ce tine de Internet/New Media. Dar exista si PR online – si cu numeroase activitati ce pot fi realizate, si comunicare online – ca atare nu ar trebui sa fie cel putin aceeasi suma si pe zona de PR? Mai mult, este foarte cunoscut mirajul creativilor din publicitate – care castiga mult. Cum se integreaza acesta in cifrele orientative?
Sunt multe alte intrebari care pot fi puse – si pe care si le pun multi permanent – inclusiv studenti.
Ce cale sa alegi asadar?
Later edit: pana la urma am zis ca vreau sa aflu unde se castiga mai bine in Romania – fara sa tin cont de domeniu. Ei bine, stupoare, cam toate job-urile pentru persoane cu experienta de 5-10 ani in Bucuresti se invart in jurul acelorasi sume (ba unele chiar mai mici). Si atunci cum ramane cu salariile (oficiale) de multe mii de euro – si chiar peste 10.000?
PS: stie cineva unde sunt afisate niste cifre pe aceste domenii insa in alte tari? – ar fi interesant sa realizam o analiza.
Mi-a trebuit juma de zi ca sa-mi revin dupa articolul asta. Si falca mea tot nu e la locul ei. Adica dupa 10 ani de munca in PR (ceea ce inseamna ore suplimentare, cafea multa si eventual munca si in weekend) nici macar un salariu de 1000 euro?? La 30 de ani cica ai copil, cica ai sot, casa etc. Din ce ***** ***** iti platesti toate facturile? Nici timp, nici viata sociala.
Profund indignata. Ma gandesc la reprofilare!
La faza cu falca – facem echipa buna. Si eu am fost mirata – mai ales ca se mai aud salarii. Si asa cum spuneam in Later edit-ul de asta seara – cam astea-s salariile peste tot…
Si atunci revin: cum ramane cu salariile de multe mii de euro oficiale (si nu putine) inclusiv in marketing?
Si mai e ceva: la salarii poti afla si cat castiga un student cu… tin’te bine, Mos Martine, tot intre 5 si 10 ani de experienta – intre aproape 200 si aproape 800 – acuma vin si eu si intreb: ce student e asta? (5-10 ani de experienta)???
Unu care s-a reprofilat pe PR cand a auzit de salariile mari de 3500 euro/luna. Sau pur si simplu unu care a repetat mai multi ani la rand – semn ca i-a placut scoala.
Loredana,
Te invit sa lucrezi 22 de ani in invatamant,ca absolvent de studii universitare:
-timp de 10 ani ( cat iti trebuie sa ajungi la gradul I ) nu ai concediu, chiar daca stai acasa o luna si jumatate,pentru ca te pregatesti pentru tot felul de examene: titularizare,grad definitiv-dupa 2 ani,la alti 4 ani diferenta de acesta ai gradul II care e mai dificil decat orice licenta si la alti 4 ani ai colocviu si sustinerea lucrarii de gradul I-echivalenta cu o lucrare de docatorat;
-in fiecare zi pregatesti lectiile pe care trebuie sa le predai elevilor,dupa culegeri de texte,de probleme si exercitii,tratate universitare,etc,pentru a avea o legatura cu ce e nou in domeniu,pentru a fi la zi cu materia predata si faci proiecte de lectie la fiecare ora predata,daca vrei sa fii un profesor bun si apreciat de elevi si colegi;
– pregatirea lectiilor o faci acasa din carti cumparate din banii tai,nu la serviciu cu ce iti pun sefii la dispozitie si in timpul tau asa numit liber,dar care de fapt,nu exista;vorba lui Caragiale”indistria noastra e sublima,dar lipseste cu desavarsire”
– dupa ce ai trecut toate aceste examene,te uiti in contul de card sa vezi daca ti-au livrat 1000 RON ,nici vorba de 1000 euro!
In conluzie,iti doresc din tot sufletul un post in invatamant si apoi vom mai vorbi!
Fara profesori ,ce ar fi lumea aceasta ? Se pare ca nimeni nu are nevoie de ei.Si totusi… Hai sa le dam ceva sa nu moara de foame,ca nici fara ei nu se paote!
Ca sa ajungi la 1000 RON ,in invatamnt,chiar daca ai studii universitare si iti faci meseria ca la carte,chiar daca mai ai si cateva proiecte de colaborare nationale sau chiar internationale ,trebuie sa iti dea salariu de merit sau gradatie de merit, ca sa ajungi la 1000 RON si tot nu stiu daca ajungi la acest salariu.Am o prietena:colaboreaza in 7 proiecte internationale,e profesor pregatit la zi cu tot materialul necesar , nu are nici salariu si nici gradatie de merit ,desi are studii universitare si toate gradele .Un singur lcru ii lipseste: sprjin politic; nu e inscrisa in nici un partid politic!
Vedeti de ce nu are usrul coada?
Buna ziua,
ma bucur ca ati adus in discutie aceasta problema. Analiza de la care am pornit era una in care conform unui serviciu online se pot calcula salarii. Asa cum am mentionat ulterior insa, in cadrul aceluiasi post, pe site indiferent de domeniu, sumele sunt la fel.
In acest sens, partea de invatamant la ei pe site este Educatie/Training – unde pentru peste 20 de ani de experienta si in orasul Bucuresti sumele sunt intre 232 EURO, net si 908 EURO, net.
Aveti dreptate cand spuneti ca invatamantul este unul de care avem toti nevoie. Si eu ma uit astazi la cei de langa mine – si la unii ma infioara lipsa de cunostinte elementare – chiar la unii care au avut note mari. Cel mai rau ma sperie insa atitudinea lor – nu mai vor sa invete. Nu mai citesc, nu se mai perfectioneaza.
Dincolo insa de aceste aspecte, pot sa va ofer si reversul medaliei – profesori cu destul de multi bani, care ajung sa intre si in politica – ceea ce nu inseamna neaparat sprijin, ci inseamna posibilitatea de a avansa si de a lua si un alt salariu.
Mai exista si profesori care se implica in implementarea unor proiecte cu fonduri nerambursabile – ajungand astfel sa isi mareasca salariul pe anumite perioade de timp.
Din pacate societatea nu este una ideala – si asa cum apar diferente intre acelasi job in cadrul mai multor companii, la fel apar si diferente semnificative intre domenii – ce mai spuneti in acest caz de… fotbalisti spre exemplu si de alti sportivi – cu merite la fel de mari insa cu salarii mult mai mici – desi tot sportivi sunt.
In plus fata de asta, simt cum este sa fii un anumit fel de profesor – si eu predau cursul online de PR pentru afaceri la AcademiadeAfaceri.ro. Unde si eu am facut totul pornind de la experienta mea. Si cursul l-am scris doar eu.
In final – ca sa nu lungesc mult discutia – nu pot decat sa imi exprim – inca o data – speranta ca lucrurile se vor mai aranja in timp. Cunosc persoane care fac carti (nu le scriu, le fac sa arate asa cum sunt in biblioteca noastra – cei ce avem asa ceva) si care nu dupa 20 de eni de munca, ci dupa 34 ajung sa aiba tot 6 milioane. Si cine nu invata dupa carti si culegeri?
Si lista de exemple incorecte ale vietii – peste care va asigur ca am nenorocul sa dau in fiecare zi – poate continua la nesfarsit. Postul de fata era doar pentur o analiza a PR versus Internet versus marketing la nivel de salariu pe baza unui site. Atat.
You made some nice points there. I did a search on the topic and found a good number of people will consent with your blog.
It seems that my very own portable provides great improvements over iPad,,, the thing that i can’t stand will be, it certainly can’t assist universal serial bus,,,