2 carti (ghiduri) gratuite pentru parinti de la UNICEF

Atunci cand ai un copil iti doresti sa faci totul cat mai bine posibil pentru el. Sa il ajuti sa se dezvolte, sa il ajuti sa descopere si sa invete. Numai ca, evident, nu ai cum sa le stii pe toate, astfel ca sfaturile unor prieteni si cartile bine scrise sunt de baza.

Astazi va prezint 2 ghiduri diferite, gratuite, de la UNICEF pentru parinti pentru copiii lor. Primul este pentru cresterea copiilor pana la 3 ani, celalalt se refera la copiii pana la 7 ani!

Activitati de invatare pentru copiii foarte mici este titlul primei carti de la UNICEF. Cele peste 300 de pagini ofera informatii utile si o seama de activitati foarte interesante si usor de pus in practica pentru a ajuta evolutia bebelusului.

Cartea este structurata urmarind cateva etape: 0-8 luni, 8-18 luni, 18-24 luni si copilul intre 2 si 3 ani. Fiecare parte are multe subcapitole atent structurate care cuprind informatii cu privire la evolutia copilului in fiecare etapa si multe tipuri de activitati menite a ajuta la dezvoltarea abilitatilor corespunzatoare varstei.

Informatiile sunt foarte bine prezentate, ghidul fiind asadar unul extrem de util pentru cresterea copiilor. Puteti downloada gratuit ghidul de aici.

Cea de-a doua carte de la UNICEF disponibila gratuit si utila parintilor este Repere fundamentale in invatarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la nastere la 7 ani. Dupa cum se vede, perioada acoperita este una mult mai ampla – primii 7 ani de viata si, sa nu uitam, cei mai importanti din multe puncte de vedere in dezvoltarea unui copil pentru viitor. Cele aproape 100 de pagini ale ghidului urmaresc dezvoltarea fizica, a sanatatii si igienei personale, dezvoltarea socio-emotionala, capacitati si atitudini in invatare, dezvoltarea limbajului, a comunicarii si dezvoltarea cognitiva si cunoasterea lumii. Pentru fiecare aspect prezentat exista si corespondentele pentru varsta copilului. Cu alte cuvinte, cand se vorbeste, de pilda, despre dezvoltarea fizica, aspect specific: motricitate grosiera, sunt prezentate abilitatile pe care ar trebui sa le aiba copilul (ce ar trebui sa fie capabil sa faca) la 0-18 luni, 19-36 luni, 37-60 luni, 61-84 luni, ca sa oferim un singur exemplu. Informatiile teoretice prezentate isi gasesc asadar corespondentul practic, cel atat de cautat si necesar intr-o asemenea lucrare.

Reperele Fundamentale privinta Invatarea si Dezvoltarea Timpurie (RFIDT) reprezinta punctul de plecare in stabilirea unui sistem de standarde si au multiple utilizari. Pe baza acestor repere este construit si ghidul de fata.

Puteti downloada gratuit ghidul de aici.


Mie mi se par niste lucrari bine structurate care este bine sa fie downloadate inclusiv pentru ca permit o monitorizare a dezvoltarii copilului din diverse perspective si ofera instrumente si idei pentru a-i ajuta sa se dezvolte cat mai bine.

Pe site-ul UNICEF mai gasiti si alte materiale care va pot interesa aici. Toate sunt disponibile in mod gratuit in format electronic (.pdf).


Share
159 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge