Bune maniere obligatorii a fi deprinse de copii

Nu degeaba se spune ca ai sau nu cei sapte ani de acasa. Intr-adevar multe bune si mai putin bune pornesc din copilarie. Multe reguli de comportament in societate sunt, in final, elemente de bun simt, numai ca adesea vedem si adulti care le incalca. Acesti adulti, din pacate, vor invata mai departe copiii in stilul lor.

Exista insa niste reguli care sunt indicate a fi depinse de copii de la varste foarte fragede. Le-am gasit frumos reunite intr-o carte pe care am prezentat-o aici, din punct de vedere general (va invit sa cititi si acea prezentare pentru a va face o idee asupra cartii). Reiau acum cateva notiuni care tin strict de copii si de educatia lor din frageda pruncie si spun, ca si in articolul de pe site, ca recomand cartea Noul cod al bunelor maniere de Silke Schneider-Flaig – eu zic ca merita sa se afle in orice casa si/sau sa fie facuta cadou atunci cand remarcati ca anumite reguli elementare sunt incalcate in mod frecvent.

Asadar, de mici copiii ar trebui sa stie urmatoarele – si citez din carte (p 100):

  • “Dupa ce mergi la toaleta si inainte sa mananci nu uita sa te speli pe maini.
  • Obiectele sau jucariile celorlalti pot fi luate numai dupa ce s-a cerut voie.
  • Mancarea nu este o jucarie.
  • Mana stanga trebuie tinuta la gura cand tusim, stranutam sau cascam.
  • Folosirea corecta a cuvintelor “va rog” si “multumesc”.”

De asemenea, copiii trebuie sa stie ca

  • in mijloacele de transport in comun sau la festivitati este frumos sa cedeze locul persoanelor mai in varsta;
  • sa isi prezinte scuzele atunci cand s-au comportat gresit (calcat pe cineva pe picior etc.);
  • adultilor trebuie sa li se adreseze cu dumneavoastra;
  • respectarea bunelor maniere la masa – nu se plescaie, nu se bea in timp ce se mesteca, nu se sprijina coatele pe masa, nu se vorbeste cu gura plina, cum sa foloseasca diversele obiecte (pahare, servetel etc.).

Acestea sunt cele mai simple, dar atat de importante reguli. Comportamentul la masa, adresarea frumoasa, respectul pentru ceilalti sunt insa parca, pentru multi, adulti si copii, ceva strain.

Sper ca generatiile urmatoare – inclusiv a fiului meu – sa fie totusi crescute cu mai mult accent pe aceste norme care in final asigura o atmosfera placuta oriunde.

Nimanui nu cred ca ii plac persoanele care nu se spala, care nu se comporta civilizat, care vorbesc foarte tare intr-un birou tip open space, oamenii care mananca cu gura deschisa scotand zgomite deloc frumoase si eventual si vorbind in acelasi timp si asa mai departe.

Sa nu uitam insa ca primele modele pentru copii suntem chiar noi, parintii lor. Asadar este foarte important modul in care vorbim – si cu ei si intre noi -, modul in care ne purtam, cum actionam si reactionam in diverse situatii. Ei de la noi invata in primul rand, din ceea ce facem astfel ca este indicat ca intre ceea ce le spunem ca este bine sa faca si ceea ce le aratam prin modul nostru de a ne comporta sa nu existe discrepante.

Recunosc, eu va recomand cartea, mai ales ca are multe elemente de comportament adaptate zilelor noastre – o sa aflati de pilda de ce astazi, in mediul de afaceri, nu se mai ureaza la masa “pofta buna”.

Share
46 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge