M-am saturat de “handicapati”

Ma uit in jurul meu si din ce in ce mai des vad persoane care nu sunt handicapate ca isi iau astfel de certificate – sau se pensioneaza pe caz de boala – numai pentru a beneficia de avantajele pe care le ofera statul acestor persoane.

E normal sa sa iti doresti sa iti fie bine. E pacat intr-adevar ca nu toate salariile sunt pe masura muncii. Dar de aici si pana la a da eventual o atentie pentru a avea un astfel de certificat… e un drum lung.

Nu pot insa intelege cum poate cineva sanatos isi poate dori sa aiba un certificat de handicapat. Doar pentru bani? Oare chiar nu isi dau seama ce inseamna cu adevarat sa fii bolnav? (Mihaela Berneaga aminteste aici despre o campanie din care multi au “vazut” cum e sa fii orb – foarte interesant.) De ce oare oamenii nu pot aprecia ce au? De ce sa iti doresti sa ai un certificat care sa dovedeasca faptul ca suferi de o anumita boala? Mergand mai departe, imi aduc aminte si de toti cei ce parcheaza pe locurile rezervate – si recunosc ca mi-a placut foarte mult mesajul: “Imi iei locul, ia-mi si handicapul” – pacat insa ca mesajul e in continuare ignorat – iar sanatosii tot sanatosi si suferinzii, tot suferinzi.

Am vazut multi oameni cu disabilitati chinuindu-se sa duca o viata cat mai normala – muncind din greu ca sa aiba cum sa se intretina. Am vazut oameni care nu si-au pierdut niciodata speranta – si cred ca toti ne aducem aminte de Christopher Reeve – care din pacate a luptat insa a pierdut). Nu pot decat sa ii respect pe acestia din urma si marturisesc ca imi repugna total cei ce isi fac rost de certificate doar pentru bani.

Zilele trecute citeam al Dan Petre pe blog (fost profesor de facultate, bun profesionist in cercetare de piata) un material dedicat lui Stephen Hawking – un alt om care incearca sa isi depaseasca a lui conditie si care prin munca sa a reusit sa ne mai deschida si noua ochii cu privire la diverse chestiuni de care ne lovim mereu. Pentru cei ce nu stiu foarte multe despre Stephen Hawking le recomand spre documentare: site-ul lui (unde gasiti si lucrari ale sale foarte interesante, disponibile pentru download) si o prezentare pe Wikipedia, desi o istorie puteti afla si de pe site-ul personal.

As putea vorbi si scrie mult si bine despre chestiunea in cauza. Sper insa ca am reusit sa transmit un mesaj clar si sa trag un semnal de alarma. Sper sa nu mai vad ne-handicapati cu certificate si sa nu mai vad situatii in care oameni bolnavi intr-adevar mor pentru ca nu au avut bani sa dea pentru a avea astfel de certificate (da, am vazut astfel de cazuri!). Si imi mai doresc ca aceasta speranta sa nu moara in chinuri.

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge