Ca sa nu te faci de ras, pentru a ti se raspunde si pentru multe altele ar fi bine sa stii Cum sa pui intrebari inteligente

Sunt multe surse de informatii pe care le avem la dispozitie. Mai mult, informatia este accesibila mult mai usor – odata cu inventarea motoarelor de cautare si a aparitiei multor site-uri si materiale.

Asa se face ca daca nu stii ceva si cauti o anumita informatie ai ocazia de a da usor peste ea. Primul pas pe care il poti face este sa cauti pe Internet – pe un motor de cautare – cu ajutorul unor cuvinte cheie. In functie de ce gasesti poti merge mai departe sau poti gasi solutii. Daca Internetul nu este suficient poti intreba si pe cineva – dar poti arata astfel ca ai avut bunavointa si ca ai incercat si tu sa afli raspunsul.

Multi intreaba – cer sfaturi sau consiliere – fara a face macar acest prim pas de bun simt. Si nu ma gandesc aici la cei ce au nevoie imediata sau la cei care fac asa foarte rar. Ma refer la cei care considera ca nu trebuie sa si gandeasca.

Daca nu pui o intrebare asa cum trebuie se poate sa ti se raspunda in doi peri. Sau deloc. Se poate sa trezesti reactii mai putin placute din partea interlocutorilor. Mai mult se poate sa primesti raspunsuri inselatoare, sa aplici acea informatie si sa pierzi astfel timp/date/clienti si sa se mai si rada de tine – mai ales daca te vei plange ca ai facut ce ti s-a spus dar nu a functionat.

Ca sa nu te faci de ras, pentru a ti se raspunde(bine) si pentru multe altele iata ca exista chiar si un document Cum se pun intrebari inteligente.

Este aplicat pe domeniul IT – insa va rog sa il cititi si o sa remarcati faptul ca de fapt este universal valabil la nivel de principii. Ii felicit pe toti cei ce vor constata ca procedau deja corect. (Un amic al meu spunea ca oamenii tind sa citeasca acest document cand deja nu mai au nevoie – si ca persoanele care ar trebui de fapt sa il lectureze nu il citesc.) Iar pentru ceilalti sper sa fie informatii utile.

PS: evident acum urmeaza intrebarea: “dar cum caut inteligent pe Google?” ce ar putea fi pusa de unii,  cu posibila completare: “si de unde stiu cand e cazul sa caut pe Google si cand ar fi cazul sa ma uit pe manualele de utilizare?”. PRea complicat insa, nu?

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge