Cum reactioneaza romanii cand cineva ii vede asa cum sunt

Stau de peste o saptamana cu “un post in varful degetelor”. Am oscilat pana acum in a-l scrie si a-l lasa nescris.

Am decis totusi sa prezint ideile dintr-o alta perspectiva – si nu voi mentiona nici locurile si nici persoanele implicate: pe unele pentru a le proteja, pe altele pentru a le da o sansa in a se slefui.

Eram asadar undeva in afara Bucurestiului in prezenta unor persoane dintr-un mediu diferit de cel al PR-ului. Oamenii erau romani dar si din tari din Europa si chiar din SUA.

Momentul relevant: o conversatie cu una dintre aceste persoane straine – un american cunoscut pentru realizarile sale, deschis, cu care aveai ce discuta.

Persoana din Romania (nu voi preciza nici macar daca este baiat sau fata) a tinut un mic “speech” intr-un cadru restrans. Incerca sa argumenteze unele idei vorbind despre doua grupuri (semnificative ca dimensiuni si relevante) din cadrul comunitatii reunite cu ocazia evenimentului in cauza. Dupa vreo 10 minute persoana din America remarca faptul ca, in urma prezentarii, cele doua grupuri par a nu dori altceva decat sa dea fiecare in capul celeilalte (desi in mod normal ar trebui sa colaboreze pentru binele comunitatii). Constatatea a fost insotita de un gest pe masura: o mana facuta pumn (dreapta) cu care a lovit in palma cealalta.

De indata ce a facut aceasta afirmatie, trei persoane au sarit sa il contrazica. “Cum adica?Nuuuu, noi nu suntem dusmani, noi nu vrem sa moara si capra vecinului” – si dupa cateva minute de contraziceri aprinse (din partea a doi romani)… persoana din SUA a sfarsit prin a spune ca poate a inteles el gresit.

Ciudat insa cum atunci cand cineva vede cu adevarat cum esti sari sa te aperi si argumentezi ca nu esti asa, in loc sa incerci sa iti dai seama de ce persoana respectiva – pentru prima oara in exemplul de fata in Romania si in a treia zi in tara noastra – face anumite afirmatii. De fapt asa ar trebui sa procedam toti mereu: in loc sa “sarim ca arsi” (personal si profesional) sa incercam sa aflam care sunt motivele pentru care ceilalti spun ceea ce spun si apoi sa vedem daca actiunile noastre le indreptatesc concluziile sau dimpotriva le contrazic. Iar daca afirmatiile sunt indreptatite si noua nu ne convine acest fapt, ar trebui sa incepem sa vedem ce putem face pentru a nu le mai da altora oportunitatea de a spune despre noi lucruri care nu ne convin.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge