Carti – cumparate sau downloadate?
|Sa incercam sa ne gandim la intregul proces care duce la aparitia unei lucrari: autorul creeaza, scrie un material (fie ca este o carte dintr-un anumit domeniu, fie ca este un roman). In urma unui proces complex, o carte apare la o editura.
Autorul poate fi un nume care sa atraga; domeniul poate fi interesant, la fel ca tema; abordarea poate fi una incitanta – toate acestea si multe altele sunt motivele pentru care o carte ar putea fi achizitionata.
Catia scrie la ea recent despre carti care ne marcheaza – si intr-adevar probabil ca toti avem astfel de lucrari pe care si astazi le apreciem desi poate paginile sunt ingalbenite sau cartea nu mai sta legata ca la aparitie.
Sunt carti care trec de la o generatie la alta. Sunt lucrari pe care le imprumutam de la prieteni – sau le oferim ca imprumut – pentru ca si altii sa se bucure de informatiile, intamplarile din acele pagini.
De ce am cumpara? Pentru ca astfel noi carti – ale unui autor ar putea aparea. Daca este cautat – si citit, se epuizeaza tirajul si se poate retipari o lucrare sau publica un nou titlu. Daca insa se downloadeaza si nu se vand cartile, atunci probabil ca si lucrari viitoare vor fi mai greu de publicat.
Pentru ca placerea de a rasfoi o carte nu se poate regasi in lectura pe calculator. Pentru ca este placut sa citesti o carte in formatul in care apare.
Pentru ca download-ul ilegal ramane ilegal…
De ce nu? Din cauza preturilor – evident ca nu toata lumea isi permite sa achizitioneze toate cartile pe care si le doreste.
Pentru ca unii prefera sa citeasca pe calculator – chiar la birou – sau nu suporta biblioteca in casa.
Se compara insa un album de arta in format digital cu unul print?
Cu siguranta exista oameni si oameni, motive si motive.
Cand insa pentru ca o carte sa apara exista costuri insemnate, se munceste intens, lucrand multe persoane, este pacat sa fie download-uri semnificative ca numar.