De ce sarbatoriti Craciunul?

Am vazut atat de multe pareri cu privire la sarbatoarea Craciunului incat nu ma pot abtine sa nu va intreb: de ce sarbatoriti Craciunul? Iata si cateva “motive”, ca sa le numesc astfel – dar lista este deschisa, puteti adauga si voi alte justificari pentru a transforma ziua de 25 decembrie intr-o zi speciala.

Asadar:

Craciun

Craciun, imagine de pe Shutterstock

1. Este ziua in care s-a nascut Iisus

Acesta este motivul crestin, una dintre cele mai importante sarbatori: nasterea Mantuitorului.

Sigur, partea cu bradul si Mos Craciun si decoratiunile, argumenteaza unii, sunt pagane sau comerciale si au fost inglobate de crestinism pentru a-i determina pe oameni sa adere la aceasta religie (indiferent ca ne referim la catolici sau la ortodocsi).

Exista si contra-argumentul ca bradul este simbol al faptului ca, in aceasta perioada a anului, cei trei magi, dorind sa aduca si o floare, au gasit o singura planta verde: bradul. Si de aceea l-au ales.

Mai sunt multe alte legende – nu intru aici in toate detaliile – discutia poate fi lunga, depinzand de viziunile fiecarei persoane in parte.

2. Este ziua de nume a unor oameni

Cei pe care ii cheama Cristian, Cristi, Cristina, Cristiana sunt sarbatoriti in aceasta zi – da, e si onomastica lui Eric. Dar, exista aceasta onomastica fara asocierea cu motivul crestin al Craciunului? Ca, de principiu, zilele de nume reprezinta zile in care se serbeaza sfinti, ca atare asociati cu credinta intr-o forta divina.

3. Este o traditie cu care v-ati obisnuit / Parintii inca sarbatoresc

Multi au crescut de mici cu Mos Craciun (sau Gerila, pe vremuri) acasa. Mirosul specific sarbatorii, pregatirile, mancarurile traditionale, toate au devenit o “rutina” de care aveti nevoie. In plus,  parintii inca tin la sarbatoare si traditie.

4. Este o sarbatoare frumoasa / Este placut sa primesti si sa oferi cadouri si sa te distrezi

In zilele noastre, odata cu globalizarea si cu actiunile de marketing din ce in ce mai extinse, inclusiv in zone unde sunt extrem de putini crestini, Craciunul a devenit faimos in intreaga lume. Filmele l-au popularizat, serialele au episoade dedicate acestei sarbatori.

Recent am vazut fotografii cu un mare brad intr-un mall din Singapore – parca – si persoane asiatice facand poze langa el.

Ideea de a oferi si de a primi cadouri atrage multa lume, indiferent de religie. Asadar, Craciunul este “golit” de semnificatia religioasa si ramane o oportunitate comerciala si distractiva. Companiile vand, oamenii cumpara si se distreaza.

Dar sa nu credeti ca doar la asiatici este preluat Craciunul sub aceasta forma. Nici pe departe. Stiu persoane care spun ca nu cred in Dumnezeu, dar care serbeaza Craciunul si chiar si Pastele: pregatesc bucate specifice si se bucura de petrecerile de firma sau de acasa si de cadouri.  Ajungemla vorba lui Eliade care argumenta ca nu poti fi cu adevarat ateu intr-o lume in care credinta/religia sunt raspandite sau este pur si simplu o recunoastere “inconstienta” a sarbatorii sau doar partea comerciala atractiva?

Later edit: 5. Pentru copii

Acum m-am gandit – oarecum legat de punctul 3: este o sarbatoare frumoasa pentru cei mici asa ca…

6. Pentru ca oricum se serbeaza peste tot

Copiii au parte de mosi inainte de cel de pe 25 – la serviciile parintilor, la gradinita/scoala, la diversele grupuri de activitati. Asa ca, daca tot se serbeaza peste tot, de ce nu si acasa?

Asa ca va intreb pe voi: sarbatoriti Craciunul? De ce? S-au modificat in timp motivele pentru care sarbatoriti Craciunul?

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge