Tipuri de romani in afara tarii
|Daca tot e un blog in care sunt diverse subiecte pe teme ce tin si de imagine, atunci n-ar strica poate sa vorbim si despre tipurile de romani din afara tarii. O misiune care pe cat de usoara pare, pe atat de grea se infatiseaza cand vine vorba despre a trece la tratarea sa. Va invit asadar de pe acum sa completati acolo unde este cazul.
Romanii care ne aduc prejudicii grave de imagine: hoti, criminali etc. Din pacate exista – fapt demonstrat de stirile care parvin din intreaga lume. Atata vreme cat acestia sunt foarte vizibili si cum despre ceva rau spui mai multor persoane decat despre ceva bun, este clar ca vom avea de suferit toti – afara si in tara. Sunt locuri – afara – in care masina nu se incuie cu alarma. Sunt locuri in care casele au incuietori mai mult de forma – pentru ca de fapt nimeni nu se gandeste sa fure. Sunt locuri in care iti poti pune geanta langa tine fara a te teme ca o vei lua cu cateva lucruri lipsa – asta daca o mai gasesti. Sunt locuri in care poti fi asadar relaxat si sa te simti bine – asa cum e firesc sa fie.
Romanii care nu stiu sa se poarte. Bunul simt din pacate lipseste multora. Si aici putem sa aducem in discutie de la aspecte mai simple – gen tigara stinsa de caldaram, scuipatul pe jos (fara a fi in China) – la unele medii – gen mersul cu luminile de ceata aprinse atunci cand afara nu e ceata (eventual cand si ploua astfel incat sa ii deranjezi pe ceilalti participanti la trafic) si pana la alarmele care la noi suna des si ne enerveaza zi si noapte (si care afara, in tarile civilizate, nu iti aduc decat amenda). Sunt multe lucrurile care pot fi incluse in aceasta categorie. Cert este ca deseori incepi sa vorbesti in engleza (sau orice alta limba cunosti) – pentru ca nu vrei sa fii asociat cu aceste persoane; la fel de clar e ca deseori ajungi in locuri in care au mers inainte altii din Romania care au lasat o impresie mai putin buna si esti privit uneori ciudat la inceput. Un lucru e clar: bunul simt nu se cumpara. Dar se poate dobandi – daca se doreste. Se poate sa fii civilizat – cu o conditie: sa vrei.
Se spune ca pe romani ii recunosti imediat – cand se aduna oriunde (pe aeroport, intr-un magazin etc.). Poti sa vrei sa contrazici afirmatia: nu o face pana nu incerci sa iti dai seama cine e roman si cine nu in afara granitelor. Poti fi surprins (sau nu – depinde de asteptari).
Romanii care te privesc de sus. Ii gasesti si pe ei in multe tari. Au plecat la un moment dat, acum poate o duc mai bine decat daca ar fi ramas in tara si ii privesc de sus pe toti cei care au ramas aici. Sunt aroganti – desi nu au mereu motive si nici nu se uita daca oamenii cu adevarat inteligenti sunt sau nu aroganti. Pretind ca nu ii mai intereseaza tara – desi emit pareri cu privire la elemente ce tin de intern fara a cunoaste toate aspectele.
Romanii realizati. Evident nu sunt asa de multi si in mod cert nu sunt atat de vizibili. Ii remarci si pe ei mergand acasa de la serviciu. Ii remarci in anumite institutii – dar numai dupa ceva vreme. Ii apreciezi si admiri. Ar fi reusit cu siguranta si aici – au ales insa o alta directie. Acestia nu te privesc arogant. Cu acestia nu iti este rusine, ca roman.
Privind putin aceste “categorii” – care pot fi mai in detaliu prezentate poate – ne putem da seama de ce avem o anumita imagine in exterior. Daca ne uitam si la realitatile interne versus cele externe ne dam seama cati ani (zeci/sute) ne despart de “civilizatie”. Si cu toate acestea ne mai aducem – unii – aminte de faptul ca pe vremuri existau si la noi magazine cand te duceai sa iti alegi o pereche de incaltaminte de la masura ta (cum acum e doar afara). Si iti aduci aminte – sau parintii pot confirma – ca Bucurestiul era odata o capitala extrem de curata si ingrijita. Iti dai seama ca se poate – daca se doreste (aceasta este marea conditie: sa se vrea si sa se puna accent pe a face, la timp si corespunzator calitativ, avand in minte viitorul nu castiguri de imagine si nu numai, de moment). Uitandu-ne putin in jur ne dam seama ca si cei ce au venit din afara in loc sa vina cu modul de tratare de acolo si cu elementele “civilizate”- s-au adaptat. Au preferat sa coboare decat sa incerce sa ridice. Asa ca in noi sta si de noi depinde totul. De noi romanii – copii, tineri sau mai in varsta. De noi daca acceptam lipsa de bun simt, daca nu o corectam; de noi daca respectam sau nu legile sau ne ascundem dupa diverse scuze. De noi in general si de fiecare in parte.
Tu ce alegi? Si cat de consecvent esti?
Later edit: cu voia lui acspot completez lista de mai sus cu o categorie.
Este vorba despre romanii care vor sa se intoarca. Aici cred ca avem cateva subcategorii: cei ce nu s-au realizat afara (cei care au descoperit ca totusi cainii nu umbla cu covrigi in coada); cei care sunt realizati dar sunt nostalgici ori ii leaga prea multe de Romania si vor sa se intoarca, insa nu isi permit si cei care simt dorul tarii, vor sa revina in tara si au chiar si imbunatatiri in minte (se orienteaza spre zona de afaceri ori politica); sunt si tinerii plecati la studii, cu parinti bine situati aici.
Desi putin vorbesc despre ei, romanii care vor sa se intoarca sunt multi. Varsta, banii, dorul de tara, lipsa unor persoane dragi, credinta ca pot ajuta tara sunt tot atatea motive care ii re-indreapta catre Romania.
Loredana,
Imi place mult blogul tau si ti-l citesc de ceva vreme.
Acum doua saptamani, pe drumul spre Bacau am avut o discutie similara cu un prieten care a trait mult in afara dar de cativa ani are rezidenta in Romania. O sa zambesti probabil, dar ne-a adoptat mentalitatea asta: daca ei (oriceoricine ar fi: stat, companii, alti oameni) nu sunt corecti, eu de ce as fi, mai ales pe timpul meu?
Imi cumpar bilet si cand merg o statie de autobuz, nu las gunoi in rezervatii naturale, reciclez hartia … banii si timpul meu se duc, iar satisfactia e doar interioara – sigur, conteaza mult insa traim intr-o societate pragmatica.
Rezultate…. vedem?
Multumesc, Delia, pentru aprecieri si desigur si pentru vizite. Nu ma surprinde, din pacate, atitudinea. O remarc si eu in numeroase locuri. Exact asta e problema (sau o parte a ei): adaptabilitatea: afara suntem cum trebuie, aici ne dam “frau liber” ca doar, “las’ ca merge si asa”, plus ca “lasa ca nu ma amendeaza nimeni” sau “are tata pile” ori “il stiu pe X”.
Satisfactiile despre care amintesti sunt intr-adevar interioare – insa ne putem gandi ca poate cu o floare nu se face primavara, dar cu o floare incepe orice buchet. Decat sa ne multumim cu prost, putem sa incercam sa facem mai bine. Gesturi mici, asa cum spunea, dar care conteaza si se aduna. In plus, facem toate acestea pentru noi si in viitor pentru copiii nostri.
Cred ca mai poti completa lista cu inca o categorie: romanii integrati. Aceia pe care nu-i vezi ca sunt romani, care respecta regulile tarii respective. cat despre consecventa… daca in fata mea un copil arunca o hartie pe jos si mamica il tine de mana si nu-i zice nimic, eu tot ii spun ca exista cosuri si ca putea doar sa intinda manuta si sa puna gunoiul unde-i e locul. un prieten m-a ”sfatuit” de bine, ca sa mai tac – scuzati – ”dracului din gura” ca s-ar putea sa ma duc batuta acasa. Ca la tigani si la nebuni nu prea e bine sa le spui sa dea muzica mai incet, sa nu fumeze in tramvaie sau sa nu arunce gunoaie pe jos. si nu ma invat minte. asha ca… eu cred ca s-au inmultit stirile negative despre romani si pentru ca nu au fost pedepsiti atunci cand au savarsit faptele incriminate. e o lacuna a legislatiilor, europene, in special? dai legea, da si pedeapsa. sa vedem atunci daca mai avem asha o reputatie proasta!
Da, din pacate perfect adevarat – si partea cu educatia, si partea cu uneori ar fi mai indicata linistea (tacerea) si partea cu aplicatul legii. De fapt, muuulte din legile de afara le avem si noi. Dar cum se stie ca nu se aplica, fiindca se cunoaste ca amenzile se poate sa nu fie date, sau daca sunt date ajung sa se prescrie, evident sunt putini cei ce respecta legile. Iar despre bun simt… chiar aseara am fost intr-un hypermarket. Era pe la 10 noaptea. Din acest magazin iesea un cuplu – el si ea, ea cu un carut. Se intinsesera precum o pleasca, pe intreaga trecere – nu aveai loc. M-am enervat si nu m-am dat la o parte, ba chiar cu voce suficient de tare cat sa auda le-am zis ca se circula pe dreapta si pe 2 sensuri si cu si fara carut. Nu i-am insultat, dar i-am fortat sa se stranga. Si daca de 50 de ori voi da peste ei si vor face la fel, de 50 de ori le voi atrage atentia. Poate a 51-a oara nu va mai trebui sa le faca vreo persoana observatie, purtandu-se cu bun simt.
Multumesc de asemenea, Geanina, si pentru categoria romani integrati. Eu ii inclusesem intr-un fel intre cei realizati – dar este excelent ca ii regasim si pe ei intr-o categorie speciala.
Romani nostalgici care vor sa se intoarca insa nu isi pot permite acest lucru incap in lista ta?
Incap – incap – acum i-am subliniat cu bold, ca sa fie evidentiati cum se cuvine.
O categorie pe care iata imi pare rau ca am uitat-o – adaug cu voia ta cateva cuvinte chiar in insemnnare – pentru ca am cate ceva de spus 🙂
Multumesc frumos pentru completare!
Da, insa unii dintre cei care sunt integrati, realizati se reusineaza sau se tem sa spuna ca sunt romani..si iar cunosc cazuri.
Clasic: una bucata angajator are de ales intre doua bucati potentiali angajati, cu studii, valoare si experienta aproximativ egale. Ce credeti ca alege?
Problema e ca suntem un tot: unii depinde si de ce fac ceilalti si de multe ori majoritatea da tonul si imaginea.
@ Delia
Angajatorul il alege pe candidatul mai ieftin. Adica romanii au sanse mari la angajare.
Acest criteriu incepe sa nu mai fie in favoarea romanilor. Au aparut altii cu mana de lucru mai ieftina si cu putere de convingere (sunt capabili sa convinga un angajator ca se pricep, evident nu se ridica la nivelul asteptarilor post-angajare). O problema pe care insa angajatorii nu o iau in seama (prefera sa ii pastreze in post decat sa angajeze oameni mai buni, chiar daca mai “scumpi”) – dar asta e deja alta poveste.
Respect inseamna civilizatie. Romanii nu au trecut examenul la acest capitol.