Teama de comunicare tratata cu medicamente

“In viitor, spun oamenii de stiinta, teama de a comunica va putea fi tratata cu medicamente. Ei experimenteaza deja si folosesc Prozac pentru a schimba personalitatea oamenilor.” (din Cum sa comunici cu oricine de Leil Lowndes, Amsta Publishing. Mentionez, pentru a nu induce o perceptie gresita asupra unei lucrari de altfel interesante, ca fragmentul se integreaza foarte bine in carte subliniind o idee si nu promovand medicamentul – insa am extras aceste fraze pentru comentariu separat).

Este un lucru cunoscut: nu oricine poate vorbi cu oricine si in orice imprejurare. Sunt oameni care au trac, care au emotii atunci cand trebuie sa dea un interviu, cand trebuie sa aiba mici conversatii, sa discute cu noi persoane abia cunoscute sau cand trebuie sa vorbeasca in fata unei sali intregi.

Sunt oameni care reusesc sa nu aiba emotii insa nici nu atrag auditoriul – vorbesc incet, nu scot ochii din laptop etc. Sunt altii care atrag imediat atentia unei sali intregi – chiar si atunci cand spun banalitati.

Sa fie nevoie insa de medicamente pentru a comunica? Nu mai este suficient sa nu bei cafea – ci poate un ceai relaxant? Nu mai conteaza toate acele tehnici atat de mult prezentate de numerosi autori – de la proiectie si pana la metode de a dobandi incredere in sine? Nu mai este suficient exercitiul? Trecem la medicamente?

Ca o mica paranteza ar trebui adaugat ca nu ignoram medicamentele care calmeaza organismul: spre exemplu multi resimt emotiile in stomac – si ajung sa aiba probleme – astfel ca normal, vor lua ceva sa ii calmeze si vor avea grija inca din ziua precedenta la ce vor mananca.

Dar Prozac si medicamente similare? Mai este acea persoana care ia medicamente pentru a vorbi ea insasi? Devine – intr-o mai mare sau mai mica masura – “drogata”? Mai este relevanta impresia pe care o persoana o creeaza avand in vedere ca acea persoana e sub influenta a ceva – in cazul de fata a unui medicament?

Si cat de departe ar trebui sa se mearga cu administrarea medicamentului: ce inseamna problema de comunicare care trebuie tratata medicamentos?

Iata cateva doar dintre intrebarile care apar la o asemenea perspectiva. Au toate raspuns? Am lua medicamente pentru a scapa de trac? Am deveni dependenti? Ati incerca doar ca sa vedeti cum va ajuta? Ar trebui sa se dea cu recomandarea medicului – sau “la liber”? Ar trebui sa fie disponibila si copiilor de cand sunt mici si au diverse prezentari (poezii de spus la gradinita si pana la Bac si alte examene)?…

Momentant totul este o posibilitate ce poate deveni realitate in viitor. O posibilitate care ar putea ajuta oameni – poate unii politicieni, afaceristi, oameni care au de tinut prezentari etc. O posibilitate care ar putea avea insa si multe “efecte adverse” – apropo de unele dintre intrebarile de mai sus.

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge