BNR reduce dobanda

Iata o veste ce le-ar putea da sperante celor cu credite in euro. Si sunt multi – mari si mici.

De la oamenii care si-au luat un credit pentru casa si pana la companii si mari institutii – toti au resimtit pe de o parte cresterea euro si pe de alta a dobanzilor. Stiu cazuri cand de la 1500 de lei pe luna au ajuns sa plateasca peste 2000 de lei.

La fel toti cei ce isi faceau planuri de a lua un credit au trebuit sa isi regandeasca pozitia sau posibilitatile. Plapuma s-a micsorat. Pentru cei cu salarii fixe in lei e clar ca de la 1500 de euro negociati acum salariul e undeva la 1000 si un pic. Si exemplele pot continua.

Schimbarile se observa si in momentul cumparaturilor: pentru lucrurile luate acum un an cu 200 de lei acum se platesc minim 300. In acest context o crestere mica a salariului ajunge, in cel mai fericit caz, sa compenseze preturile marite. Cu aceasta perioada de criza insa multi si-au amanat pe termen nedefinit plata unor prime, cresterea salariilor, oferirea unor beneficii suplimentare. Alti oameni au ramas chiar fara locul de munca pe care il credeau aproape sigur.

Concluzia? Situatie de incertitudine. Oameni care se duc la serviciu si nu stiu ce sa astepte de la sedinta saptamanala. Oameni care se duc la serviciu si vorbesc doar despre lucrurile mult mai putine pe care si le permit si despre insecuritatea si stresul prin care trec.

O perioada deloc usoara. O perioada in care cei ce au pus deoparte bani pentru zile negre sunt fericiti. Din pacate o perioada in care unii sunt aproape obligati sa isi amane viata – traiesc fara a putea face planuri sau fara a lua acele lucruri de care au nevoie.

O perioada insa cu oportunitati pentru altii – si sunt multe domeniile in cauza. O perioada in care bancile au nevoie de clienti. O perioada in care restul incepe sa conteze – mai ales cand nu este oferit de catre vanzator, rotunjindu-se in plus nejustificat. O perioada ciudata dar in niciun caz una nemaivazuta. Bunicii nostri (si nu doar ei) au trecut prin asa ceva. Iar daca ei au supravietuit, asa o vor face si tinerii si oamenii de azi. O perioada ce te pune pe ganduri dar si o perioada cand se pot regandi multi.

BNR reduce dobanda. Oare se va simti? Oare toti cei ce au nevoie de o casa si-o vor putea permite? Oare toti cei ce au nevoie de tratament vor avea posibilitatea de a-l urma? Oare…?

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge