Epoca de gheata a filmului – sau despre Ice Age 3 si mersul la cinema

Acum 2 ani am luat o decizie. Sa nu mai merg la cinema. E drept ca nu am mers niciodata in sala aceea pentru VIP-uri dintr-un cunoscut complex ci doar in sali de cinema precum cele din magazinele tip mall si in salile cinemaurilor “traditionale”.

De ce decizia de a nu mai iesi la film?

Nu stiu daca raspunsul are cumva darul de-a mira pe cineva, insa el e cusiguranta simplu: din cauza mitocanilor din sali.  Sa va infatisez cum a fost la ultimul film: eram undeva mai spre spatele salii, asezati central. In dreapta un cuplu, ea racita cobza – si stranutand si tragandu-si nasul fara a utiliza servetel si intotdeauna spre mine – nu spre prietenul ei, si el bolnav dar cu ceva mai mult bun simt. Am luat seara acasa eferalgan preventiv si slava domnului nu am racit. In stanga – spre marginea randului – vreo 4 baieti, smecherasi, veniti in gasca. DUPA inceperea filmului mai vin vreo trei (aparent aveau fix in fata acestor 4 locuri) si incep, in gura mare, o conversatie extrem de “inteligenta”: “-Ce faci, ba?; – Bine, ba. uite la film. Tu?; – Si eu”… si au mai continuat ceva.

De-acum doi ani am mai mers cred de doua ori la film. De fiecare data o invitatie pe care nu am putut sa o refuz. Indiana Jones noul film si Coraline.

Saptamana aceasta am zis sa mergem iar la film. Vitan Mall – Ice Age 3. Da, voiam varianta cu subtitrare si 3d. Si… ca sa fie si mai bine ne-am gandit, logic: miercuri e (daca se mai desfasoara programul) ziua Orange; joi incep deja avanpremierele – iar de vineri weekendul. Deci ne raman luni si marti. Luni nu puteam noi, asa ca am ales marti. Da, dar ce ora. Pai.. sa fie cat mai in cursul zilei posibil – sa fie cat mai multi plecati inca la munca (si vara ca sa fie multi si pe la mare/munte). Asa ca marti ne-am luat bilete la filmul de la 17.30.

Credeti ca am scapat de mitocani?

Ei bine, sala era aproape goala, insa in fata noastra au stat 3… de-au facut cat mult mai multi. Tineri de liceu, 2 fete si un baiat, au vorbit foarte tare tot filmul. Si cu replici “inteligente” ce demonstrau ca nici macar un film pentru copii nu sunt in stare sa inteleaga. Sincer, copilul cu mult mai mult bun simt din spate punea intrebari mai inteligente decat pustii de liceu cu pretenii si fite. 3 randuri de rugaminti de a vorbi mai incet au fost complet ignorate. Spre finalul filmului i-am rugat si eu sa vorbeasca ceva mai tare, pentru ca nu se aude pana in spatele salii. Si le-am zis ca li s-a atras atentia deja de cateva ori, ca sunt la film in sala de cinema nu acasa la ei.

Pentru cateva minute a avut efect. Apoi… slava domnului curand s-a terminat filmul.

E pacat ca asa ajungi sa nici nu te mai poti bucura de filmul la care te duci. E pacat ca toti acesti copii NU sunt invatati, de mici, sa ii respecte pe cei din jur si sa se respecte si pe ei. E pacat ca filme cu adevarat bune nu mai sunt savurate si de oameni ce nu suporta nesimtirea.

Ice Age 3 (din care sunt si pozele din aceasta insemnare, luate de pe hmultiplex.ro) e de fapt o comedioara in spiritul seriei (trailer – in partea dreapta aici). Are si momentele ei de amuzament, si unele replici intersante. Experienta 3d e si ea una placuta – mai ales ca ochelarii pot fi usor purtati, chiar si de cei ce poarta in mod obisnuit ochelari. Pacat de atmosfera.

Si-acum intrebari: cum ii educam? Sau, unde mergem sa vedem filmele pe care dorim sa le vedem, la calitate de cinema?

Share
56 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge