Despre nepotism si succes in afaceri
|Unii spun ca nu trebuie ca o persoana sa fie condamnata pentru ca isi foloseste atuurile in afaceri. Nu conteaza daca si le foloseste etic sau nu. Nu conteaza, spre exemplu, daca o femeie ce arata bine merge la o intalnire sau negociere cu unul sau mai multi barbati si atunci cand un subiect devine prea sensibil scapa ceva pe jos si apoi incet-incet, zabovind cat trebuie intr-un anumit unghi pentru a deturna atentia interlocutorului. Sau, alternativ, daca poarta fusta scurta poate sa isi schimbe intr-un moment cheie pozitia picioarelor.
In fond… aceasta poate fi atuul acelei persoane, sau elemente ce pot fi utilizate ca truc. NU inseamna ca persoana aceea nu are minte, inseamna doar ca are si niste atribute pe care ar trebui sa si le foloseasca. La fel un barbat sarmant poate sa isi atinga poate mai usor anumite scopuri in diverse intalniri.
Multi viseaza la locuri de munca bine platite si pozitii de top inca de la inceput. O parte reusesc sa ajunga repede in aceste locuri, altii insa ajung manageri sau in functii cu salarii bune si la 50 de ani. Desigur ca sunt si oameni ce nu doresc responsabilitate prea multa pe umerii lor. Revenind insa la cei ce vor pozitie “de top” unii au sansa de a fi copiii sau nepotii cui trebuie. Citeam astazi materialul Ivanka Trump: ‘Nepotism Got Me in the Door’. In articol ea recunoaste ca usa s-a deschis pentru ea intr-adevar pentru ca e fata lui Donald Trump. Ivanka subliniaza insa si faptul ca trebuie sa muncesti pentru a ramane acolo unde ti s-a deschis usa.
E drept insa ca sunt si exceptii – companii in care copilul lui X nu conteaza daca e sau nu capabil, e pastrat, are pozitie de manager si salariu pe masura. Ah, si trebuie ascultat cu orice pret.
Avantajele cele mai mari al nepotismului cred eu ca sunt altele. Nu sunt sigura daca e atat de relevant faptul ca ajungi intr-o pozitie de varf undeva inca de tanar si ca, poate, intr-un fel ai mare parte din viitor asigurata. Conteaza enorm mediul in care cresti. Accesul la cunostinte, posibilitatea de a invata inca de mic secretele si de a avea permanent o afacere sub ochi. Ai astfel ocazia la o scoala pe care nu o poti parcurge altfel. Ai oportunitatea de a vedea dedesubturile cel putin ale unui domeniu.
Vezi in sfarsit si modul in care trebuie reactionat in anumite situatii si inveti si cum sa te porti cu unii oameni si angajati – chiar daca uneori exemplul este de “asa nu”.
Mai mult, conteaza relatiile. Participarea la anumite evenimente si, desigur, deschiderea oferita de numele de familie. In sfarsit ai o oportunitate imensa in a invata din greselile parintelui.
Iata asadar multe avantaje de care altii nu se pot bucura. Iata si unele avantaje pe care altii care doresc sa se mentina intr-o pozitie de top nu le au.
Fireste insa ca daca nu esti copilul cuiva nu inseamna ca nu poti avea o afacere de succes. Pozitia de victima nu ajuta pe nimeni – cel putin nu in mod real, complet si pe termen lung.
Sunt insa doua situatii complet diferite si ele trebuie recunoscute si asumate. Egalitatea de sanse exista insa nu este completa. Sunt enorm de multi factorii ce influenteaza succesul si nepotismul are mult mai multe fatete pe care din pacate multi incearca sa nu le evidentieze si sa creeze o impresie falsa cum ca oricine le-ar fi egali.
Asa cum spuneam a nu se intelege ca nu e bine sa fii copilul cuiva. E drept ca trebuie sa ai parte de o anumita educatie, ca trebuie sa iti doresti sa inveti – nu sa iti petreci viata prin baruri si luand droguri – dar deja acestea sunt alte chestiuni. In fond uneori banii familiei inseamna si ca poti fi sef cu titlul dar sa ai oameni competenti care sa duca greul din umbra si sa aduca succesul companiei.
Cu totii am fost copii, insa nu toti am fost copiii cuiva.
Problema nu cred ca este a copilului, indiferent ca este al cuiva sau nu. Parintele este cel care raspunde si influenteaza copilul. A lasa un copil fara educatie, este exact cum ai lasa un copac sa cresca singur in padure. Marul paduret niciodata nu va face mere ionatan.
Daca te trezesti peste noapte in varf, este foarte posibil ca urmasul tau sa nu ajunga acolo de cat daca este pus.
Dar daca ai ajuns acolo prin munca ta, sunt convins ca vei sti sa-ti indrumi urmasul pe calea cea buna.
Eu numesc acest lucru saltul generatiilor. Bunicul meu a fost agricultor, tata muncitor, eu am ajuns ofiter, iar fiica mea vrea sa devina medic.
Daca toti am pleca de fiecare data de jos, de la baza piramidei, nimeni nu va ajunge in varf. Trebuie ca fiecare sa plece de pe o pozitie, sa profite de locul unde a ajuns si in nici un caz asa nu faca pasul inapoi.
Sunt multi care spun ca nu pot si raman in acelasi loc generatii intregi, spun ca cel de langa el a ajuns pentru ca a fost al cuiva, gandirea lor nu le permite sa vada un alt orizont.
Evolutia noastra ca oameni depinde numai si numai de noi, indiferent daca suntem sau nu copiii cuiva.
Foarte bine punctat, Loredana! Accesul la informatii, exemple, specialist, astea sunt cele mai importante avantaje cand esti copilul /nepotul/ ruda cuiva. Cel mai des ne iau ochii avantajele financiare, pentru ca suntem orbiti de copiii de bani gata fara chef de altceva decat cheltuit pe unde pot.
Lectiile de afaceri, oricare ar fi, cele din categoria asa da sau asa nu, sunt, cum spune MasterCard, priceless 🙂
Cat despre stat in functie aiurea… Daca familia e interesata de afacere, va avea grija sa compenseze lipsa de pregatire a rudelor. Una e functia, alta e puterea decizionala, iar cei din umbra nu sunt deloc neputinciosi. Mai departe de asta, fiecare are dreptul sa isi protejeze familia cum poate…
@giurgiu – da, evoluam – nimic de zis si in niciun caz de condamnat. La fel, nu e nimic rau in a beneficia de anumite avantaje. Importanta este, dupa cum bine ai punctat, educatia.
As adauga insa ceva: dorinta de depasire a conditiei – indiferent din ce perspectiva e privita.
@Alina Popescu multumesc frumos pentru aprecieri. Da, multi chiar nu inteleg ce avantaje au din pacate. Pe de alta parte nu sunt de acord nici cu cei ce incep cu: vai, eu am lucrat mereu, eu faceam un leu parintii imi dadeau inca 2 (cati au avut sansa asta) si eu mi-am facut afacerea mea – da, in domeniul parintilor dar… Si tot asa.
Nu cred ca e cazul nici sa se ascunda dupa deget – apropo de avantaje – insa nici sa sustina sus si tare ca vai ar fi egalii altora care nu au avut in niciun caz viziunea din interior si oportunitatile de afaceri si de invatare avute de ei.
Hai sa fim asadar obiectivi.