Cum sa-ti faci viata mai usoara cand stai toata ziua pe laptop

articol de Ave

De cativa ani subsemnatu’ lucreaza destul de intens pe laptop. E drept ca la precedentul job aveam un desktop, iar laptopul era utilizat cu precadere acasa. Lucrurile se schimba, si de-acum stau pe laptop non stop (desktopul e ocupat de “coana propitareasa” acestui blog, motiv pentru care /je rar mai da p-acolo).

Toate bune si frumoase, numai ca laptopurile au un mic dezavantaj: pozitia foarte joasa a ecranului. Acu’ nu ma intelegeti gresit: un laptop e un instrument foarte bun in 90% din cazuri, mai ales de vreo 5 ani incoace de cand preturile au cazut dramatic. (Restul de 10%, alea rezervate jocurilor, au niste cerinte mai… aparte. In special referitor la subsistemul video – trebuie unul TAPAN.) Dar utilizarea lui continua poate avea efecte extrem de negative asupra celui ce-l foloseste, efecte cunoscute sub denumirea generica de RSI. E drept, conteaza mai multi factori: inaltimea scaunului fata de podea, inaltimea tabliei mesei fata de scaun si nivelul la care se afla ecranul. Toti acesti factori depind de inaltimea si proportiile corporale ale utilizatorului, dar in cazul laptopurilor un lucru e clar: indiferent de aceasta inaltime si de proportiile “geometrice”, ecranul e prea jos. Solutia? Inaltarea laptopului.

Acu’ nu va ganditi ca laptopul cu pricina se duce saracu’ in Rai, cu slujba de la taica popa. Am unul VECHI – de cand era bunica fata, la 1900 toamna – care inca merge foarte bine si e folosit pentru jocurile care ruleaza doar in DOS sau Windows 95. Si nu s-a dus in Rai si nici nu intentionez sa-l trimit acolo. Pur si simplu “inaltarea” aduce ecranul laptopului aproximativ la nivelul ochilor utilizatorului. (Recomandarea este ca marginea superioara a ecranului sa fie la acelasi nivel cu ochii utilizatorului. Si functioneaza brici din punct de vedere ergonomic!) Variante sunt mai multe: fie pui laptopul pe un teanc de carti – dandu-le astfel acestora din urma o binemeritata utilizare… 😀 – fie folosind un suport dedicat de laptop. Eu am ales varianta din urma intrucat prefer sa folosesc cartile in scopul lor initial, si anume pentru a le citi.

Ca atare am dat si eu cu intrebatul in stanga si-n dreapta, mai ales dupa ce am vazut la un prieten un suport de genul asta realizat din plastic, ce se putea aranja in cateva pozitii dar care nu avea nici un mecanism de ventilatie fortata. Am inteles ca produsul respectiv era destul de ieftin, dar din pacate nu putea ridica sarcina utila (laptopul) prea mult – mai ales ca doamna vrea sa mai foloseasca laptopul si in pat, deci era nevoie de un suport destul de mare si care sa ofere si o stabilitate cat mai buna. Tot cautand, am ajuns la cei de la BeSpecial de unde mai cumparasem (niste bijuterii pentru antementionata doamna) unde am dat de suporturile mentionate in paragraful precedent. Tinand cont ca mai discutasem cu ei in trecut, am dat cu intrebarea despre o masuta potrivita pentru scopul nostru. La recomandarea lor am hotarat sa incercam modelul LPT0022, care nu este cel mai ieftin – ba chiar dimpotriva – dar…

“Dar”-ul asta e maricel. Noi cautam un asemenea dispozitiv care sa se poata folosi in cat mai multe situatii. Ei bine, acest LPT0022 ne satisface cerintele – si oi fi eu mai putin pretentios, dar Loredana e ceva de speriat! Pe birou incape mai mult decat foarte bine, plus ca ramane si loc dedesubt pentru diverse. La mine, bunaoara, intra tastatura – wireless, ca de-asta aveam prin casa, un Logitech vechi de vreo 6 ani – plus eventual telefonul mobil si alimentatorul aferent laptopului. Posibilitatea de a pozitiona cele 3 brate la absolut orice unghi (multiplu de 15 grade) unul fata de altul si fata de tava propriu-zisa te lasa sa-ti configurezi foarte bine inaltimea si spatiul liber disponibil, astfel incat impusti doi iepuri dintr-un singur foc: si ecran mai sus si spatiu mai mult pe birou. Materialul din care este construita tava propriu-zisa este un aluminiu (eloxat negru, in cazul meu) de 1,5 mm – suficient de rezistent cat sa suporte un laptop mai greu dar suficient de usor incat sa nu te demoleze cand vrei sa cari suportul de colo-colo.IMG_0701

Pentru utilizarea pe canapea sau in pat, postura poate fi coborata (sau picioarele inferioare “intinse” pentru a ajuta la stabilizarea structurii) ceea ce ajuta si la o pozitionare mai comoda a dispozitivelor de intrare (tastatura si touchpad / accupoint), pe langa evidentul suport pentru sprijinirea mainilor. De exemplu acest post este scris in pat, cu masa de laptop in configuratia descrisa aici, deoarece lumina de afara e prea puternica pentru citit de pe ecran si ma innebuneste de ochi.

Un alt avantaj al acestui suport de laptop este prezenta unui sistem de racire activa a “incarcaturii” prin intermediul a doua ventilatoare plasate pe centrul tavii si alimentate dintr-un port USB al laptopului. Aceeasi carcasa care adaposteste coolerul laptopului (si butonul de actionare a acestora, deoarece nu e obligatoriu sa le tii pornite) cuprinde si un hub USB astfel ca iti poti alimenta eventualele periferice direct din suport, transformandu-l cumva intr-un fel de “docking station”, sau post fix pentru cazul cand lucrezi foarte mult in acelasi loc. Desigur, nu exista “replicare de porturi” sau “dual screen”, dar racirea activa compenseaza din plin prin faptul ca trece mai putin aer prin laptop deci mai putin praf pe radiatoare / coolerul intern (care se curata si schimba mai greu decat ventilatoarele externe).

Pe langa acesta, la BeSpecial se mai gasesc si alte modele de suport de laptop (cu sau fara cooler integrat), pentru diferite alte gusturi. Eu sunt adeptul instrumentelor in primul rand functionale – altora le pasa mai mult de estetica…

Una peste alta, pot spune ca singurul inconvenient al acestui suport este pretul, putin cam ridicat pentru multi potentiali utilizatori, insa constructia suficient de rezistenta (e drept ca nu mi-am propus sa testez limitele de rezistenta structurala), aspectul mai mult decat estetic si racirea activa ma fac sa consider investitia una reusita, iar luna viitoare (cand va permite bugetul) sa-i aducem si un fratior, ca doar si doamna creeaza content online tot de pe laptop. Si tot toata ziua…

Share
37 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge