Prietenii, afacerile si banii
|Uneori astrele se aseaza in asemenea fel si coincidentele se aduna de ajungi sa colaborezi cu oameni pe care ii stii de ceva vreme. E drept ca alteori e doar o situatie cautata – pana la urma sunt multi cei care merg la prieteni pentru a le solicita sau oferi serviciile. In fond nu se stie niciodata de unde sare iepurele, nu?
Dar cum e de fapt sa lucrezi cu prietenii?
E clar ca uneori esti cel care le solicita serviciile – clientul – alteori cel care le ofera – prestatorul. Ca atare e firesc sa existe diferente: uneori esti cel care cere bani, alteori cel care ii da in schimbul unor produse ori servicii. De aici si diferentele de putere in negociere. Insa toate acestea sunt similare pentru orice noua colaborare. Cu prietenii insa se adauga si incarcatura personala.
Ar putea fi identificate oare niste reguli sau sfaturi pentru a lucra in mod eficient cu prietenii? Hai sa vedem.
Indiferent daca sunteti clientul sau prestatorul, lasati relatia de prietenie acasa. Cu alte cuvinte da, te-ai gandit ca persoana pe care o stii ti-ar putea furniza niste servicii si te astepti sa nu te insele. Scapi de asemenea si de cautatul pe la multi altii pentru a obtine aceleasi servicii, iar daca persoana pe care o stii are o reputatie buna, stii ca lucreaza bine inseamna ca lucrurile vor merge bine. De aici insa incepe afacerea. Nu te poti astepta ca un furnizor sa lucreze in pierdere pentru tine – dupa cum se spune branza e pe bani; nu poti pretinde preturi mai mici a priori. Asta in calitate de client. Ca prestator nu inseamna ca tocmai pentru ca stii acea persoana iti poti permite sa faci rabat de la calitate sau sa nu livrezi la timp.
Stabiliti foarte clar datele colaborarii. Spuneam mai sus ca nici furnizorul nu poate sari calul in nicio directie – am vazut caz in care o persoana tocmai pentru ca un prieten ii solicitase serviciul, a umflat pretul “ca doar n-o sa zica nu, suntem prieteni, ce naiba!”. De asemenea nici clientul nu poate avea pretentii exagerate – ca furnizorul sa stea special pentru el noaptea, sa lucreze in weekend si asa mai departe. Stabilirea de la bun inceput a tuturor elementelor – de la caracteristicile produsului/serviciului cerut si realizat si pana la detaliile cu privire la termenul-limita pentru livrare si costuri – devine cheie a succesului in afaceri.
Fiti corecti si transparenti. Mai ales atunci cand vorbim despre relatii de colaborare cu prieteni trebuie sa se respecte aceste elemente. Oferiti detaliile anterior stabilite cu privire la modul in care decurge proiectul, pastrati o atitudine deschisa, anuntati de indata ce apar elemente care pot influenta colaborarea.
Nu abuzati. Doar pentru ca iti este prieten nu inseamna ca iti poti permite orice. Nici telefoane la ore imposibile, nici un semn pe messenger sau un telefon duminica. Mai mult stres duce la acumularea de tensiuni si in final la impact negativ asupra relatiei de prietenie. Conteaza atat de mult acel produs/serviciu in comparatie cu prietenul respectiv?
Fiti obiectivi. In calitate de prestator faceti tot ce puteti cat mai aproape de acel perfect. In calitate de client nu trebuie sa acceptati orice doar pentru ca e oferit de un prieten. Am vazut pe cineva care a facut un site cu un prieten – site platit – si apoi pentru ca nu a avut curaj sa ii spuna ca nu i-a placut deloc ce a primit a mers la altcineva si a platit inca un site pe care il are si acum online.
Tratati ce aveti de facut ca pentru orice alt client. Presupunand ca profesionalismul sta la baza a tot ce faceti, comportati-va ca in mod obisnuit. Stabiliti ce prioritate are proiectul in functie de ce s-a discutat; stabiliti ce se face pentru acel proiect in baza aceleiasi discutii. Astfel va veti apara si pe dumneavoastra.
Desigur ca relatia de colaborare cu un prieten are si avantajele sale si desigur ca implica totusi si subiectivitate. Insa atentie la impactul pe care colaborarea il poate avea asupra prieteniei. Poate fi o relatie cu adevarat castig-castig si atunci lucrurile merg bine, insa puteti constata si ca apar diverse disensiuni si atunci va trebui sa luati o decizie clara: ce pretuiti mai mult – acel contract sau prietenia?
sunt perfect de acord cu ceea ce ai scris! mai ales ca prieteniile se strica intotdeauna de la bani! e greu sa fii oboiectiv cand esti prieten cu clientul, dar proba de verificare e simpla: iti plateste prietenul factura la lumina? daca da, atunci da-i servicii gratis, daca nu, atunci munac e pe bani! am un prieten care spune ca profesionistii muncesc pe bani, amatorii pe gratis!:)
Foarte buna perspectiva. Si mai e ceva: e una sa te implici gratuit pentru ca asa vrei tu – sa ajuti pro bono (o perioada, sau pentru o actiune) – sau sa oferi un pret mai bun pentru ca asa vrei tu, insa nu trebuie ca toti prietenii sa se astepte la lucru gratuit (nici primit, nici oferit).
Si sa nu uitam ca lucrurile pot evolua si in sens invers: pornind de la o colaborare foarte buna, cu beneficii de ambele parti, si pe baza acestei laturi profesionale care devine sursa unui respect reciproc, a unei simpatii autentice, se pot naste prietenii pe viata.
Sigur ca multi dintre noi ne dorim ca atat relatiile profesionale, cat si cele personale din viata noastra sa aiba componenta foarte importanta a sinceritatii [cum ai mentionat si tu Loredana: transparenta, corectitudine].
Comentariul Cristianei contine foarte mult adevar: sa ne pastram obiectivitatea. De foarte multe ori punem parerea si sfatul celorlalti, mai ales ale prietenilor, inaintea a ceea ce ne-am dori / sau tocmai in refuzul de a cauta ce ne dorim cu adevarat in viata noastra. Aceste sfaturi, oricat de bune ar fi, sunt foarte ieftine comparativ cu costurile de oportunitate pe care NOI le platim (nu vecinul, nu cumnatul).
Da, intr-adevar de la o relatie in care ambele persoane isi doresc doar succesul acelei colaborari (si nu sa il insele pe celalalt) se poate ajunte la afinitati si prietenie. Si este minunat cand se intampla si acest lucru.
O relatie de colaborare (fie in postura de angajat, fie in cea de furnizor sau client) intre prieteni are in primul rand avantajul increderii. In fond – cel putin teoretic – nu lucrez cu cineva in care nu am incredere. Evident ca daca rezultatele sunt bune voi continua colaborarea, daca nu… merg mai departe – dar totul trebuie facut in mod simplu si clar, separand partea de prietenie.
Insa trebuie sa putem discuta deschis cu celalalt: sa ii spunem si ce ne dorim, si cand sa fie gata si toate celelalte elemente. E una sa dorim sa ajutam pe cieneva – si atunci totul sa fie gratuit fara absolut nicio problema sau greutate asupra prieteniei – si alta sa pretindem gratuitati!
De acord cam cu tot ce scrii tu dar de la principii la practica e drum lung, mai ales cand colaborarea se pune la cale la o bere.. 😉
Bere, suc, cafea la un moment dat se ajunge la un contract si mai ales la stabilirea in scris a responsabilitatilor. Pentru o relatie frumoasa pe termen lung si proiecte reusite as recomanda ca teoria sa devina si practica. De castigat are toata lumea!
Hrmm that’s strange, our remark got swallowed. Anyhow I need to to state that it is nice to learn in which another person additionally described this kind of as i got trouble seeking the same facts anywhere else. It was the primary area that laughed and said the answer. Many thanks.