Din nou Sanzienele…

Guest post Liliana

Iar vin Sanzienele. Si, ca in fiecare an, isi pun amprenta asupra mea. Si, ca intotdeauna, ma intreb daca asta mi se trage de la faptul ca am invatat in scoala de pe Strada Mantuleasa sau pentru ca iubesc, pur si simplu, scriitura lui Mircea Eliade sau deoarece in fiecare an mai descopar cate ceva – interesant e prea putin spus – legat de aceasta sarbatoare.

Oare aceasta sarbatoare este inconjurata de o aura magica datorita faptului ca Sanzienele au semnificatie atat pentru noaptea premergatoare cat si pentru ziua propriu-zisa? Se crede ca este ziua in care minunile sunt posibile, fiind apogeul fortelor benefice. Dar este si noaptea magica in care Cerurile se deschid si putem intelege limbajul animalelor.

Religios, pentru crestinii ortodocsi Sanzienele se serbeaza odata cu nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

In natura, ele sunt niste vesele flori parfumate de camp galben-aurii intrebuintate in medicina si cosmetica. Astfel, planta se constituie intr-un simbol palpabil a tot ce nu putem percepe fizic legat de Sanziene.

Din batrani, adica traditional, se crede ca Sanzienele sunt niste fete nespus de frumoase. Casa lor e padurea si campia. In popor li se mai spune si Sfintele, Frumoasele ori Maiastrele. Entitati sau zane binevoitoare omului care danseaza, cantand divin in acelasi timp.

In ani, am descoperit nespus de multe datini si obiceiuri legate de Sarbatoarea de Sânziene. Exista foarte multe carti care le redau. Trebuie doar sa avem curiozitatea de a citi. Macar asa s-ar putea pastra cate ceva din infinita intelepciune popular, aproape uitata astazi. Nici macar nu voi incerca sa le trec in revista. Mi-ar fi imposibil. In primul rand pentru ca nici eu nu cunosc totul despre Sarbatoarea de Sânziene. In al doilea rand pentru ca as strica placerea oricui ar vrea sa descopere singur semnificatia Sanzienelor pentru poporul roman. In al treilea rand pentru ca doar as plagia munca altora care au plecat urechea la ce povestesc soptit si hatru taranii si tarancile care inca mai cunosc aceasta bogatie de intelepciune, care au reusit miraculus ca si in secolul al XX-lea sa creada si sa pastreze cu sfintenie acest izvor.

Si nu as putea sa inchei micile mele randuri-ganduri fara a pomeni inspiratia de neegalat pentru nemuritoarea „Noapte de Sanziene” a lui Mircea Eliade.

Sper ca am reusit sa va starnesc putin curiozitatea, astfel incat sa cautati si sa descoperiti cate ceva despre Sarbatoarea de Sânziene. Eu o fac in fiecare an. Si mereu descopar ceva ce inca nu stiam.

Photo credits

Share
359 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge